Moi dziadkowie uwielbiają serniki :)
Nie będę tym razem skromna i dodam MOJE SERNIKI :)
Cóż więc innego mogłabym im zawieść na Dzień Babci i Dziadka niż sernik :)
I były to właśnie te mini serniczki!
I były to właśnie te mini serniczki!
BTW mój Tato czyli dziadek moich córek dostał na Dzień Dziadka....
...chałkę :) OLBRZYMIĄ chałkę
Serniczki łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w wersji mini w ładnych papilotkach jest niesamowicie słodka :)
...no i od razu mamy serniczek podzielony na porcje :)
Serniczki łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w wersji mini w ładnych papilotkach jest niesamowicie słodka :)
...no i od razu mamy serniczek podzielony na porcje :)
Składniki na 12 sztuk:
- 150 g ciastek owsianych
- 30 g roztopionego masła
- 500 g sera na sernik (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g mascarpone
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 1 jajko
Dodatkowo: kilka kwadratów białej czekolady, dowolne owoce do ozdoby (mogą to być świeże borówki lub maliny, mango, brzoskwinia, z puszki także będzie dobra, granat itp.)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C (grzałka górna i dolna).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Ciasteczka zmiksować na drobno, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasteczka rozłożyć po równo pomiędzy 12 papilotek.
Ser, mascarpone, budyń, cukier oraz cukier z wanilią włożyć do misy miksera i wymieszać do momentu połączenia składników, następnie dodać jajko i ponownie wymieszać do dokładnego połączenia składników.
Masę serową nakładać do przygotowanych wcześniej papilotek do samej góry, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut - środek serniczków musi być upieczony czyli sprężysty po dotknięciu. Upieczone serniczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ostudzone smarujemy cienką warstwą roztopionej czekolady i na nią od razu wykładamy owoce.
Masę serową nakładać do przygotowanych wcześniej papilotek do samej góry, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut - środek serniczków musi być upieczony czyli sprężysty po dotknięciu. Upieczone serniczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Ostudzone smarujemy cienką warstwą roztopionej czekolady i na nią od razu wykładamy owoce.
Miłego dnia kochani :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz