Już kilkakrotnie czytałam o pieczeniu chleba w garnku żeliwnym.
Zatem jak tylko zobaczyłam takowy w moim ulubionym sklepie i to za tak niewielką kwotę, nie zastanawiałam się ani chwili....
Wieczorem już piekłam w nim chleb.
Ważną rzeczą pieczenia w garnku żeliwnym jest jego mocne rozgrzanie wraz z piekarnikiem, potem wlewamy do niego ciasto i pieczemy.
Chleb z garnka żeliwnego wychodzi z chrupiącą skórką ale i pięknie kształtny!
U nas na pierwszy rzut poszedł chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, który ja bardzo lubię.
Dzieci nieco mniej za nim przepadają, właśnie za dodatek suszonych pomidorów, ale kanapki w szkole smakowały :)
Jeśli nie macie garnka żeliwnego, chleb możecie upiec także w naczyniu żaroodpornym, koniecznie musi mieć przykrywkę.
Mój garnek jest średnicy 21 cm i jest idealny wielkościowo do tego chleba.
U nas chleb był przygotowany z mąki orkiszowej jasnej, jednak możecie użyć mąki pszennej lub mąki całkowicie razowej (zarówno orkiszowej jak i pszennej) wówczas zwiększamy ilość drożdży do 30 g a cukru do 2 łyżeczek :)
Składniki na 1 bochenek:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 6 połówek suszonych pomidorów z oliwy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 350 g wody
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, suszone pomidory i drożdże, wymieszać łyżką. Następnie dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie. Miskę przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 2h.
Po tym czasie zacząć rozgrzewać piekarnik.
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (lub naczynie żaroodporne) bez przykrywki i nastawić piekarnik na 245*C.
Po nagrzaniu piekarnika i garnka wysunąć garnek z piekarnika i przelać do niego wyrośnięte ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 minut, następnie garnek przykryć pokrywką i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie zdjąć ponownie przykrywkę i piec kolejne 20 minut.
W połowie ostatniego pieczenia może się okazać że chleb (garnek) trzeba będzie przykryć folią aluminiową bo skórka zbyt szybko się przypieka - ja tak uczyniłam na 10 minut przed końcem pieczenia.
Po upieczeniu garnek z chlebem wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po tym czasie wyjąć chleb i ostudzić na kratce.
Jeśli garnek był bardzo dobrze rozgrzany chleb wyjdzie bez żadnego problemu.
Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz