czwartek, 9 lutego 2017

Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami (na drożdżach)



Już kilkakrotnie czytałam o pieczeniu chleba w garnku żeliwnym.
Zatem jak tylko zobaczyłam takowy w moim ulubionym sklepie i to za tak niewielką kwotę, nie zastanawiałam się ani chwili....
Wieczorem już piekłam w nim chleb.

Ważną rzeczą pieczenia w garnku żeliwnym jest jego mocne rozgrzanie wraz z piekarnikiem, potem wlewamy do niego ciasto i pieczemy.
Chleb z garnka żeliwnego wychodzi z chrupiącą skórką ale i pięknie kształtny!
U nas na pierwszy rzut poszedł chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, który ja bardzo lubię.
Dzieci nieco mniej za nim przepadają, właśnie za dodatek suszonych pomidorów, ale kanapki w szkole smakowały :)

Jeśli nie macie garnka żeliwnego, chleb możecie upiec także w naczyniu żaroodpornym, koniecznie musi mieć przykrywkę.

Mój garnek jest średnicy 21 cm i jest idealny wielkościowo do tego chleba.
U nas chleb był przygotowany z mąki orkiszowej jasnej, jednak możecie użyć mąki pszennej lub mąki całkowicie razowej (zarówno orkiszowej jak i pszennej) wówczas zwiększamy ilość drożdży do 30 g a cukru do 2 łyżeczek :)




Składniki na 1 bochenek:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka soli 
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oliwy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 350 g wody


Drożdże wymieszać z 3 łyżkami wody i 1 łyżeczką cukru, odstawić na chwilkę.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, suszone pomidory i drożdże, wymieszać łyżką. Następnie dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie. Miskę przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 2h.

Po tym czasie zacząć rozgrzewać piekarnik. 
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny (lub naczynie żaroodporne) bez przykrywki i nastawić piekarnik na 245*C. 
Po nagrzaniu piekarnika i garnka wysunąć garnek z piekarnika i przelać do niego wyrośnięte ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 minut, następnie garnek przykryć pokrywką i piec przez kolejne 25 minut. Po tym czasie zdjąć ponownie przykrywkę i piec kolejne 20 minut. 
W połowie ostatniego pieczenia może się okazać że chleb (garnek) trzeba będzie przykryć folią aluminiową bo skórka zbyt szybko się przypieka - ja tak uczyniłam na 10 minut przed końcem pieczenia.

Po upieczeniu garnek z chlebem wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po tym czasie wyjąć chleb i ostudzić na kratce.

Jeśli garnek był bardzo dobrze rozgrzany chleb wyjdzie bez żadnego problemu.


Miłego dnia!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz