wtorek, 28 lutego 2017

Krem z dyni z batatem i pomidorami



Wczoraj był dzień gotowania zupy...
Pomysłu nie bardzo miałam, choć ta dynia w garażu mocno plącze mi się pod nogami...

Zatem będzie dyniowa, pomyślałam, ale jakoś żadna dotychczasowa na blogu mi nie podchodziła, zrobiłam więc nową :)
...z batatami i pomidorami :)
Z dodatkiem kurkumy, świeżego imbiru oraz opcjonalnie chilli/piripiri dla tych którzy chcieliby zaostrzyć jej smak :)

Przepyszna....
Nasza z dodatkiem piripiri wyszła idealnie lekko ostra, nawet dziewczyny zjedzą :)

Dodatkowo bardzo szybka w przygotowaniu, zachęcam mocno bo warto, dynia wciąż dostępna w sklepach :)

Będzie dzisiaj na obiad!


Składniki dla 4 osób:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
  • 200 g batata, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów lub 1 pomidor
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo otartego imbiru
  • sól
  • chilli/piripiri
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka (dałam kokosowe)
Dodatkowo: prażone pestki dyni, natka kolendry/pietruszki


Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy do garnka z oliwą, dodajemy obrany i pokrojony w plastry czosnek. Dusimy do zeszklenia cebuli (kilka minut). Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i bataty oraz kurkumę, starty świeży imbir, sól i ponownie dusimy przez około 5 minut. 
Następnie dolewamy bulion, przykrywamy i zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. 

Jeśli używamy świeżego pomidora należy go w pierwszej kolejności sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić napół, usunąć gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Jeśli chcemy dodajemy teraz także chilli lub piripiri. Mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. 
Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie.

Blendujemy wraz z mlekiem na gładką zupkę.

Podajemy z prażonymi pestkami dyni i/lub kolendrą oraz odrobiną mleka dla ozdoby :)

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz