Te babeczki skradną serce każdemu wielbicielowi cytrynowych smaków 😍
Babeczka jogurtowa o smaku cytrynowym, na nim lemon curd (znany już z niejednego przepisu) a na zwieńczenie.... beza włoska części starszego pokolenia znana jako ciepłe lody.
Babeczki wykonałam jako test przed dniem nauczyciela bo posypały się zamówienia i pomyślałam że może być świetnym prezentem!
Nie dość że smakowita to jeszcze ładnie się prezentuje.
Jako że babeczek wyszło mi sporo - dokładnie 16 to zjedzenie ich zostało podzielone na mniejsze podgrupy 😉
Część została w domu - no inaczej być nie mogło, achom i ochom końca nie było...
część pojechała do moich rodziców, jak tylko dojechały to od razu musiały być skosztowane i rodzice dzwonili, że przepyszne no i standardowe pytanie mojej mamy, a może bardziej stwierdzenie "...że Tobie się chce..." dobrze, że nie wiedziała, że tego samego dnia zrobiłam ponad 80 mini muffinek dla mojej bratowej na targi....
No i część pojechała dla moich przemiłych koleżanek i kolegów z pracy, mam nadzieję, że im też zasmakuje....
Babeczki przez warstw kilka trochę skomplikowane w przygotowaniu. Przygotowanie należy rozłożyć na 2 dni.
Dzień przed podaniem należy przygotować lemon curd - on musi się dobrze schłodzić.
W dniu podania pieczemy babeczki, studzimy, nakładamy lemon curd i ozdabiamy bezą włoską, podajemy i zjadamy :)
Warte spróbowania!
Składniki na lemon curd:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
- skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Jajka i żółtka wbić do rondelka, dodać cukier, roztrzepać za pomocą rózgi lub widelca. Nastawić ogień, od razu dodać masło oraz sok i skórkę z cytryny. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając do lekkiego zgęstnienia.
Od razu przetrzeć przez sito do słoiczka (pozbywamy się skórki z cytryny), odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Składniki na 12-16 babeczek:
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 170 g drobnego cukru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 280 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 170 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, należy je zatem wyjąć z lodówki na przynajmniej 2h przed szykowaniem babeczek.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 165*C, grzałka góra i dół.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą wymieszać i przesiać, odstawić.
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, dodawać po jednym jajku miksując dokładnie po każdym. Dodać przesianą mąkę wymieszać szpatułką do dokładnego połączenia, następnie dodać jogurt i skórkę oraz sok z cytryny, wymieszać.
Przygotowane ciasto przekładać do papilotek, nieco więcej niż 3/4 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć od razu z piekarnika, odczekać chwilkę i przełożyć muffiny w papilotkach na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Beza włoska:
- 3 białka
- 30 g drobnego cukru
- 195 g cukru
- 45 ml wody
195 g cukru umieścić w rondelku wraz z wodą, nastawić i gotować na średnim ogniu, nie mieszając ani razu do uzyskania 118*C.
Gdy syrop cukrowy osiągnie temperaturę 100*C zacząć ubijać białka na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier łyżka po łyżce miksując po każdej bardzo dokładnie.
Gdy syrop osiągnie 118*C natychmiast zdjąć go z palnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wolnym strumieniem wlewać syrop cukrowy, po całkowitym wlaniu zwiększyć obroty miksera (prawie na maks) i miksować przez 8 minut do całkowitego wystudzenia bezy.
Przełożyć do rękawa z końcówką.
Na wystudzone babeczki wykładać łyżeczkę lemon curd, rozprowadzić po całości oraz wyciskać bezę włoską, którą opalamy palnikiem.
Podajemy.
Smacznego i miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz