poniedziałek, 26 października 2015

Czekoladowy pudding chia



....były chia w jogurcie, były o smaku kokosowym, więc czas na wersję czekoladową :)
Mi niestety nie udało się jej spróbować, bo Natalka a zaraz po niej Emilka zaatakowały 2 przygotowane porcje! Zrobiłam tylko dwa bo Maciek raczej niechętnie, Emilka do tej pory nie lubiła, ale jak widać wersja czekoladowa baaardzo jej zasmakowała.

Podana z sosem truskawkowym ze świeżych truskawek, ale wcześniej jedliśmy z frużeliną wiśniową. Obie wersje idealnie się skomponowały z wersją czekoladową!

Zachęcam serdecznie do wykonania!



Składniki dla 2 osób:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki chia
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
Do mleka dodać miód i dokładnie wymieszać, można też delikatnie podgrzać jeśli nie będzie chciał się połączyć z mlekiem. Jeśli podgrzewany przestudzić. Następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać do połączenia kakao z mlekiem.

Dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać.
Wstawić do lodówki i mieszać co jakiś czas podczas gęstnienia, aby nasiona równo się rozmieszczały w puddingu.



Gdy będzie już dość gęsty i równomiernie nasiona chia rozłożą się po całości przełożyć do oddzielnych pojemniczków.

Można podać z frużeliną wiśniową lub malinową lub truskawkową. Wszystkie będą się świetnie komponować z czekoladowym chia.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz