Te bułeczki zrobiłam na urodziny mojego chrześniaka, oj z miesiąc temu to już było...
..bo pomyślałam sobie, że skoro nas tyle będzie to pewnie eklerki i tort bezowy to będzie za mało, więc upiekłam jeszcze te oto drożdżówki...
Bo drożdżówki to na mur beton dzieci na pewno zjedzą :)
A bułeczki same w sobie pychotka....
Miękkie, puszyste, pełne bakalii i lekko lepiące z wierzchu....
Mniaam... nie tylko dzieci się nimi zajadały ;)
...a ja tak byłam zajęta pakowaniem tych wszystkich słodkości na jego imprezkę, że zapomniałam najważniejszego.... prezentu.... ech....
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić przez chwilę aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na kwadrat o wielkości boku 30 cm.
..bo pomyślałam sobie, że skoro nas tyle będzie to pewnie eklerki i tort bezowy to będzie za mało, więc upiekłam jeszcze te oto drożdżówki...
Bo drożdżówki to na mur beton dzieci na pewno zjedzą :)
A bułeczki same w sobie pychotka....
Miękkie, puszyste, pełne bakalii i lekko lepiące z wierzchu....
Mniaam... nie tylko dzieci się nimi zajadały ;)
...a ja tak byłam zajęta pakowaniem tych wszystkich słodkości na jego imprezkę, że zapomniałam najważniejszego.... prezentu.... ech....
Składniki na 12 sztuk:
- 225 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej chlebowej lub do ciast drożdżowych (typ 550)
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
- 70 g drobnego cukru
- 50 g roztopionego masła
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki poza roztopionym masłem. Wyrabiać mikserem z końcówką haka lub ręcznie, na koniec dodać roztopione masło, wyrabiać dalej do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę, obsypać mąką i włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h.
**************************
Ciasto można także wyrobić w maszynie do chleba. Wrzucamy do niej wszystkie składniki, w kolejności podanej powyżej. Włączamy program do wyrabiania i wyrastania ciast drożdżowych, u mnie trwa on 1h 15min.
**************************
Składniki na nadzienie:
- 25 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru muscovado (lub inny brązowy)
- 1 łyżeczka przyprawy do pierika
- 60 g żurawiny
- 60 g rodzynek sułtanek
- 25 g pomarańczowej skórki kandyzowanej

Ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie przyprawą do pierników, posypać równomiernie żurawiną, rodzynkami, skórką pomarańczową.
Zwinąć w rulon i pokroić na 12 części.
Układać na blasze rozcięciem do góry. Blachę przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180*C.
Wstawić do niego wyrośnięte bułeczki i piec 20-25 minut.
Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Jeszcze ciepłe polać glazurą.
Glazura:
- 4 łyżki wody
- 40 g cukru
W niewielkim garnuszku zagotować wodę z cukrem gotować około 2 minut do uzyskania syropu. Syropem posmarować jeszcze ciepłe bułeczki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz