piątek, 16 października 2015

Zapiekane naleśniki z serem polane sosem balsamicznym



Jeden z wielu dylematów w miesiącu - co dobrego zrobić na kolację...
Tego wieczoru padło na naleśniki zapiekane...
...nadziane połączeniem sera twarogowego z ricottą z dodatkiem dżemy jagodowego, a w sumie to więcej jagód niż dżemu przez co nadzienie jest mocno owocowe, lekki dodatek tymianku....
A po zapieczeniu wyszedł owocowy serniczek w naleśniczku a wszystko polane sosem balsamicznym....

Ja nie jadłam, ale mówili że pyyyycha, szybko znikało ale wszystkiego nie dali rady zjeść, znaczy się syte :)


Składniki dla 3-4 osób:

  • 8 naleśników
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g twarogu mielonego 
  • 1 mały słoiczek dżemu jagodowego
  • 1 łyżka świeżego bądź suchego tymianku+do posypania
Serki wymieszać w misce, dodać dżem i tymianek, wymieszać nie uszkadzając owoców. Odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 190*C.

Na naleśniki nakładać ser - około 2 łyżek i rozsmarować po całości, jeśli jest go zbyt mało dodać jeszcze odrobinę.
Naleśniki zwijać w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym.
Po ułożeniu wszystkich położyć na nie wiórki z masła.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut.

Sos balsamiczny:
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
Ocet balsamiczny wlać do niewielkiego garnuszka, dodać miód, gotować na małym ogniu przez kilka minut aż sos zgęstniej (po wystudzeniu będzie jeszcze bardziej gęsty).

PO zapieczeniu, naleśniki polać sosem balsamicznym i posypać pozostałym tymiankiem.

Podawać i jeść od razu!

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz