Zaczyna się robić całkiem niezły ranking w naszych ulubionych tartach/quiche'ach :)
Wciąż na pierwszym miejscu jest tarta z krewetkami, jedliśmy ją dzisiaj na kolację... oj tak zdecydowanie to numer 1.
Kolejna jest poznana całkiem niedawno Quiche Lorraine z karczochami i ta zdecydowanie zajmuje kolejne miejsce.
Bardzo smaczna, zwłaszcza że nie pożałowałam pora a ser kozi podręca niesamowicie jej smak.
Zachęcam do wykonania bo do trudnych nie należy.
Jest idealną propozycją na wizytę gości, szybką kolację czy obiad.
Zachęcam do wykoanaia.
Składniki na 4 osoby:
Ciasto kruche na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka wody lub mleka
Mąkę przesiać na stolnicę, usypując górkę, w środku zrobić wgłębienie. Do niego dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, sól, woda lub mleko, szybko zagnieść aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Formę na tartę wysmarować masłem (moja jest dość duża, średnicy 30cm i wys. 6cm).
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość nieco większą niż średnica formy lub po prostu wylepić nią formę.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190ºC.
Wyjąć formę z lodówki, na ciasto położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową tak aby zakrywała także boki.
Obciążyć ciasto specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolą, grochem lub ryżem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie usunąć papier lub folię z obciążeniem i piec kolejne 12-15 minut do lekko złotego koloru.
Formę wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Nadzienie:
- 2 duże pory
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 jajek
- 6 łyżek śmietany 12%
- 6 łyżek śmietany 30%
- 1 łyżeczka tymianku, świeżego lub suszonego
- sól, pieprz
- 200 g sera koziego - rolada
- 3 dymki
Z pora odkroić ciemne zielone końce pozostawiając białą i jasno zieloną część. Przekroić w poprzek na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojonego pora i dusić przez około 5 minut, posolić. Zestawić z ognia.
W oddzielnej misce roztrzepać jajka, dodać obie śmietany, wymieszać rózgą, dodać tymianek, sól i pieprz.
Ser pokroić w plastry.
Na upieczony spód wyłożyć podduszone pory, wylać masę jajeczną, poukładać obok siebie pokrojony w plastry ser kozi, całość posypać posiekanymi dymkami (lub najlepiej posypać nimi w połowie pieczenia).
Wstawić do nagrzanego do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekać przez 25-30 minut.
Quiche najlepiej nieco przestudzić prze krojeniem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz