Jakiś czas temu kupiłam pastę Tom Kha, w celu oczywiście zrobienia tej zupki, tylko jakoś nie składało się żeby krewetki na nią były w domu :)
Pomimo iż oryginalna Tom Kha jest raczej z kurczakiem niż z krewetkami, nasza była i kurczakiem i z krewetkami, miała tez kilka innych dodatków jakich oryginał pewnie nie ma, ale jakoś tak chciałam je dodać :)
Zupa nieco inna niż Tom Yum, bardziej kwaśno-ostra.
A dodatek krewetek dał jej więcej bogatości :)
bardzo dobra, zachęcam do wykonania,zwłaszcza że nie długo się ją robi :)
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula szalotka (drobno posiekana)
- 2 cm kawałek świeżego imbiru (starty na tarce - małe oczka)
- 0,5 czerwonej papryki (pokrojona w drobną kostkę)
- 6-8 pieczarek (pokrojone w paski)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 750 ml wywaru warzywnego
- 1 opakowanie pasty TOM KHA
- 0,5 piersi kurczaka
- 300 g krewetek
- Pęczek kolendry
W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać starty na tarce imbir oraz posiekaną na drobno cebulę. Zeszklić przez chwilkę.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki, dodać pastę TOM KHA, wymieszać, całość dusić aż papryka i pieczarki będą miękkie.
Dodać mleko kokosowe, oraz bulion, zagotować.
Zmniejszyć ogień, dodać kurczaka pokrojonego w drobną kostkę.
Gotować około 10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać obrane krewetki.
Po ugotowaniu dodać posiekaną kolendrę, podawać.
Ja dodatkowo wraz z pastą dodałam pastę z trawy cytrynowej (1 łyżeczkę oraz pastę z kolendry, gdyż niestety świeżej nie dostałam).
Zupka była pyyyyszna!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz