wtorek, 15 kwietnia 2014

Frużelina owocowa



Owoce w formie żelu - przepyszny dodatek do naleśników, placków a także na świeżą bułeczkę.... Idealnie nadają się jako dodatek do kremów.
....prosto ze słoiczka też przepyszne... :)

Zrobić je można zarówno ze świeżych owoców ale także z mrożonych. 
Wykonanie ich jest bardzo szybkie.... znikają niestety też szybko :)

Najlepiej pasują do nich owoce wiśni, truskawek, malin. czereśni, jagód, borówki amerykańskiej i porzeczki...

Spróbujcie przygotować.




Składniki na słoiczek wielkości 250ml:

  • 250 g owoców świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku namoczona w 2 łyżkach wody
  • 3 łyżki cukru (w zależności od słodkości posiadanych owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia

W niewielkim garnuszku wymieszać owoce z cukrem i gotować na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru i puszczenia przez owoce soku.
Dodać cytrynę, mąke ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dobrze wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Dodać napęczniałą żelatynę, dokłądnie wymieszać i postawić na palniku.
Podgrzewać cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie do wrzenia).
Zdjąć z palnika, przelać do słoiczków i pozostawić do wystudzenia.

Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.



Jeśli jest zbyt gęsta - dodać odrobinę gorącej wody i wymieszać dokładnie.
Jeśli jest zbyt rzadka - przełożyć ponownie do garnuszka i dodać ponownie nieco namoczonej żelatyny. 

Smacznego.



UWAGA!
Jeśli chcemy naszą frużelinę zachować na zimę zamiast żelatyny używamy pektyny lub agaru. Nie musimy jej namaczać tylko dodajemy sproszkowaną pod koniec przygotowywania frużeliny.
Frużelinę koniecznie trzeba zapasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz