W lodówce został się ser, w spiżarce był mus mango....
Mieli przyjść znajomi....
...więc co tu zrobić!
Padło na sernik z musem mango!
Mango mocno wyczuwalne i zdecydowanie jest to wersja dla wielbicieli mango.
Mi bardzo smakował bo do tych wielbicieli się zaliczam...
...choć jakbym miała wybierać w sernikach o smaku mango to do dzisiaj pamiętam sernik mango z musem truskawkowym....
Składniki na spód:
- 190 g ciasteczek maślanych
- 40 g roztopionego masła (zwykłego, nie roślinnego)
Piekarnik rozgrzać do 180*C
Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić malakserem.
Wsypać do miseczki, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać do powstania czegoś w rodzaju mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając papier poza obręcz. na dno wysypać ciasteczka, rozprowadzić je po całości, wyrównać i ugnieść.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Masa serowa:
- 600 g sera twarogowego, zmielonego dwukrotnie
- 300 ml śmietany kremówki 36% (ja używam Piątnicy)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3,5 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na przynajmniej 2h przed przygotowaniem.
Muszą być w temperaturze pokojowej.
Umieścić wszystkie składniki w misie miksera. Wymieszać je ze sobą dokładnie ale nie za długo. Szykując sernik należy mieszać/miksować go jak najkrócej aby go za bardzo nie napowietrzać, taki sernik bardzo urośnie a potem opadnie :(. Mieszamy mikserem lub rózgą.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Masa serowa powinna być upieczona i sprężysta, także w środku.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić.
- 600 g puree z mango (około 2 sztuk dużych mango), ja zazwyczaj korzystam z gotowego puree
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 24 g żelatyny
- 350 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
Żelatynę wsypać do małej miseczki lub szklaneczki, zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia (około 10 minut).
Jeśli używacie mango to należy je umyć, obrać, oddzielić od pestki i włożyć do naczynia. Za pomocą blendera ręcznego zrobić puree.
Puree, przygotowane z mango lub gotowe, włożyć do garnuszka, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę podgrzać (nie wolno doprowadzić do wrzenia) lub rozpuścić w mikrofali. Od razu przelać do mango puree, dokładnie wymieszać.
Schłodzić do lekkiego zgęstnienia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać do niej w 3 partiach lekko zgęstniałe mango. Wymieszać delikatnie ale dokładnie, tylko do połączenia składników. Tak aby nie było białych smug.
Tak przygotowany mus wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Jeśli używacie mango to należy je umyć, obrać, oddzielić od pestki i włożyć do naczynia. Za pomocą blendera ręcznego zrobić puree.
Puree, przygotowane z mango lub gotowe, włożyć do garnuszka, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę podgrzać (nie wolno doprowadzić do wrzenia) lub rozpuścić w mikrofali. Od razu przelać do mango puree, dokładnie wymieszać.
Schłodzić do lekkiego zgęstnienia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać do niej w 3 partiach lekko zgęstniałe mango. Wymieszać delikatnie ale dokładnie, tylko do połączenia składników. Tak aby nie było białych smug.
Tak przygotowany mus wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Sos mango:
- 300 g puree z mango (1 mango)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżki cukru
- 12 g żelatyny
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody i odstawić.
Z mango przygotować puree. włożyć do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować.
Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na ogniu (nie gotować), dodać od razu do mango puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić i schłodzić do lekkiego zgęstnienia.
Przelać do tortownicy na mus mango, wyrównać i wstawić z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz