niedziela, 18 października 2015

Sernik z musem mango



W lodówce został się ser, w spiżarce był mus mango....
Mieli przyjść znajomi....
...więc co tu zrobić!
Padło na sernik z musem mango!

Mango mocno wyczuwalne i zdecydowanie jest to wersja dla wielbicieli mango.
Mi bardzo smakował bo do tych wielbicieli się zaliczam...
...choć jakbym miała wybierać w sernikach o smaku mango to do dzisiaj pamiętam sernik mango z musem truskawkowym....



Składniki na spód:

  • 190 g ciasteczek maślanych
  • 40 g roztopionego masła (zwykłego, nie roślinnego)
Piekarnik rozgrzać do 180*C

Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić malakserem.
Wsypać do miseczki, dodać roztopione masło, dokładnie wymieszać do powstania czegoś w rodzaju mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając papier poza obręcz. na dno wysypać ciasteczka, rozprowadzić je po całości, wyrównać i ugnieść.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić.


Masa serowa:
  • 600 g sera twarogowego, zmielonego dwukrotnie
  • 300 ml śmietany kremówki 36% (ja używam Piątnicy)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3,5 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na przynajmniej 2h przed przygotowaniem.
Muszą być w temperaturze pokojowej.

Umieścić wszystkie składniki w misie miksera. Wymieszać je ze sobą dokładnie ale nie za długo. Szykując sernik należy mieszać/miksować go jak najkrócej aby go za bardzo nie napowietrzać, taki sernik bardzo urośnie a potem opadnie :(. Mieszamy mikserem lub rózgą.


Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut. Masa serowa powinna być upieczona i sprężysta, także w środku.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić.


Mus mango:
  • 600 g puree z mango (około 2 sztuk dużych mango), ja zazwyczaj korzystam z gotowego puree
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 24 g żelatyny
  • 350 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%

Żelatynę wsypać do małej miseczki lub szklaneczki, zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia (około 10 minut).

Jeśli używacie mango to należy je umyć, obrać, oddzielić od pestki i włożyć do naczynia. Za pomocą blendera ręcznego zrobić puree.

Puree, przygotowane z mango lub gotowe, włożyć do garnuszka, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zdjąć z palnika.
Napęczniałą żelatynę podgrzać (nie wolno doprowadzić do wrzenia) lub rozpuścić w mikrofali. Od razu przelać do mango puree, dokładnie wymieszać.
Schłodzić do lekkiego zgęstnienia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać do niej w 3 partiach lekko zgęstniałe mango. Wymieszać delikatnie ale dokładnie, tylko do połączenia składników. Tak aby nie było białych smug.
Tak przygotowany mus wyłożyć na ostudzony sernik i wstawić do lodówki do zgęstnienia.


Sos mango:

  • 300 g puree z mango (1 mango)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżki cukru
  • 12 g żelatyny
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody i odstawić.
Z mango przygotować puree. włożyć do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować.
Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub na ogniu (nie gotować), dodać od razu do mango puree i dokładnie wymieszać. Wystudzić i schłodzić do lekkiego zgęstnienia.
Przelać do tortownicy na mus mango, wyrównać i wstawić z powrotem do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.








Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz