Maliny to chyba jeden z tych sezonowych owoców, których najbardziej mi żal jak się kończą....
W mojej zamrażalce znajdą się też i dla nich miejsce aby móc się nimi cieszyć jak już świeżych nie będzie....
Oczywiście mrożone to nie to samo co świeże, ale....
W zeszłym roku zachłysnęliśmy się smakiem lodów truskawkowych i jakoś nie było weny na malinowe, ale w tym roku malinowe bardzo zasmakowały nam podczas naszego urlopu w kraju które króluje w lodach (między innymi, bo w jedzeniu to oni chyba w wielu kategoriach królują :))
Zatem wróciliśmy do domu i voila lody zrobione, ach jakie one są pyszne.....
Do lodów dodajemy same żółtka, a pamiętacie co zrobić z pozostałymi białkami?! No oczywiście, że bezy :) wybór dość spory... warto...
U nas podane z malinami, ale ze zwykłym musem malinowym, dopiero muszą być przepyszne....
Oczywiście mrożone to nie to samo co świeże, ale....
W zeszłym roku zachłysnęliśmy się smakiem lodów truskawkowych i jakoś nie było weny na malinowe, ale w tym roku malinowe bardzo zasmakowały nam podczas naszego urlopu w kraju które króluje w lodach (między innymi, bo w jedzeniu to oni chyba w wielu kategoriach królują :))
Zatem wróciliśmy do domu i voila lody zrobione, ach jakie one są pyszne.....
Do lodów dodajemy same żółtka, a pamiętacie co zrobić z pozostałymi białkami?! No oczywiście, że bezy :) wybór dość spory... warto...
U nas podane z malinami, ale ze zwykłym musem malinowym, dopiero muszą być przepyszne....
Składniki na 1,5 l lodów:
- 500 g malin
- 85 g + 85 g drobnego cukru (w zależności od słodkości malin)
- 4 żółtka
- 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 100 ml mleka
- 3 łyżki golden syropu lub miodu
Maliny wraz z 85 g cukru (lub mniejszą ilością, w zależności od słodkości malin) dokładnie zmiksować na mus. Powstały mus przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek, wstawić do lodówki.
W garnku zagotować śmietanę z mlekiem i golden syropem/miodem.
W tym czasie żółtka utrzeć wraz z pozostałym cukrem (85 g) na jasną, puszystą masę.
Gdy mleko wraz ze śmietaną się zagotuje, zdjąć z ognia. Całość wlać do utartych żółtek i dokładnie zmiksować, wlać z powrotem do garnka. Garnek postawić na ogniu, ogień zmniejszyć do średniego. Cały czas mieszać aż masa zgęstnieje, zajmuje to około 5 minut (do temp. 80*C). Mieszanki nie można doprowadzić do wrzenia bo wówczas nasze lody się zważą.
Po tym czasie wyłączyć ogień, do masy dodać mus malinowy, dokładnie wymieszać do dokładnego połączenia. Masę ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wlać masę do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Moja maszyna kręci lody około 25 minut.
Po tym czasie lody przelać do pojemnika i wstawić na jeszcze kilka godzin do zamrażalnika.
Jeśli lody były w zamrażalniku dłużej niż 12h należy je przed podaniem wyjąc na około 15-20 minut.Lody własnej roboty nie mają konserwantów zatem bardziej zamarzają niż kupn.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz