czwartek, 13 sierpnia 2015

Omlet ze szpinakiem i kozim serkiem



Śniadaniowe wariacje z jajkiem...
Tym razem omlet, zwany odkrytym, gdyż farsz ma na wierzchu...
Smażony i lekko zapiekany pod grillem.

Bardzo smaczny i pożywny.
Podany z własnej roboty chlebkiem i koktajlem szpinakowym

...do tego taras... małżonek...
...cisza i spokój...
Idealnie...


Składniki dla 2 osób:
  • 4 jajka
  • 2 garście szpinaku
  • 100 g sera koziego (rolada, można zastąpić camembertem, choć smak będzie już inny)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła


Szpinak umyć i osuszyć.
Na patelni, na tej co będziemy przygotowywać całość, wlać 1 łyżkę oliwy, wrzucić szpinak i przesmaż przez chwilę, do momentu aż zwiędnie. Przełóż szpinak na talerz, osusz lekko ręcznikiem papierowym.
Ser kozi pokrój na małe kawałki

Piekarnik nastaw na 180*C, funkcja grill.

Jajka wbij do miski. Za pomocą rózgi lub widelca roztrzep dokładnie (nie solić ani nie pieprzyć). Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy, jak się rozgrzeje dodaj masło. Gdy się rozpuści i zrobi piana wlej jajka. Teraz za pomocą widelca mieszaj masę jajeczną dookoła patelni. Gdy jajka zetną się w 2/3 zdejmij patelnię z ognia. Rozłóż po całości szpinak, na nim poukładaj kawałeczki sera koziego, wszystko posyp tartym parmezanem.

Wstaw do piekarnika i zapiecz przez 10-15 minut, do momentu aż omlet się zezłoci.

Podawaj pokrojony w trójkąty.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz