niedziela, 9 sierpnia 2015

Pieczone udka kaczki z pomarańczami



Zdecydowanie z całego drobiu najbardziej lubię kaczkę!
Zatem każda nowa propozycja na jej podanie jest dla nas wyzwaniem i zagadką jak będzie smakować.
Tak było i teraz, skoro smakuje z jabłkami to z pomarańczami zapewne też będzie dobre.....
No i była!
Gorąco polecam, bo smakuje wyśmienicie.
...zatroszczyć się jedynie trzeba o dobre upieczenie nóżek!

Zachęcam do wykonania.



Składniki dla 3-4 osób:

  • 4 nogi kaczki (mogą być mrożone)
  • 5 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia

Jeśli nogi kaczki są mrożone należy je wcześnie rozmrozić.

Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C.

Nogi kaczki posolić i popieprzyć. Rozgrzać olej/oliwę na patelni i smażyć nogi z każdej strony po 4 minuty. Następnie przekładać na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec 45-60 minut (tak aby nogi były miękkie). Oczywiście polecam upieczenie nóg w garnku rzymskim.

Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć.
Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, przecedzić.
z 1 pomarańczy zetrzeć skórkę, a następnie z niej oraz 2 pozostałe obierz i podziel na cząstki (należy także usunąć wewnętrzną błonę pomiędzy cząstkami). Cząstki podzielić jeszcze na połówki.

Na patelnię na której smażyliśmy nogi wlać sok z pomarańczy, otartą skórkę oraz miód, wymieszać, gotować około 5 minut aż sos nieco odparuje. Dodać cząstki pomarańczy i gotować kolejne 5 minut.

Upieczone nogi kaczki wyjąć na naczynie w którym będzie podawane, polać sosem i powykładać cząstki pomarańczy.

Podawać z ryżem oraz sałatką z rukoli.

Sałatka:
  • rukola
  • Sos do sałatki: 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki, sól, pieprz
Rukolę umyć i osuszyć, włożyć do miski.
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, polać nim rukolę i wszystko dokładnie wymieszać.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz