piątek, 7 sierpnia 2015

Tartaletki z jajkiem sadzonym, kurkami i kozim serem







Kurki - o nich to myślałam już na urlopie :)
...no bo ileż tych owoców morza jeść można... :)
żartuję oczywiście, bo ja mogę non stop :)
Ale prawdą jest, że kilka razy głośno się zastanawiałam czy w Polsce są już kurki...
No i są! ...ale strasznie drogie jeszcze :(
Skusiłam się jednak jak je zobaczyłam, choć 250 g, żeby choć na śniadanko do jajeczka było :)
...miała być jajeczniczka...
...ale jak zwykle musiałam coś udziwnić żeby za łatwo nie było!
Wyszły zatem tartaletki (to takie małe tarty), czyli na spodzie ciasto, tu kruche, wypełnione farszem... tym razem w jego skład weszły kurki, ser kozi oraz jajko a wszystko posypane świeżym tymiankiem i zapieczone tak aby białko się ścięło, a żółtko zostało płynne!
Bardzo miła i smaczna odmiana! Poniższy przepis jest na 3 sztuki tartaletek, ale muszę uprzedzić że są dość syte i nam na 2 osoby okazało się jednak za dużo....

Ale bez wątpienia bardzo smacznie!









Składniki na ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnego masła (45 g)
  • 3 łyżki zimnej wody
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i rozcierać do rozdrobnienia masła, dodać wodę i wszystko szybko zagnieść. Utworzoną kulę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180*C.  
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 3 części i każdą z nich wcisnąć w formę na tartaletki o średnicy 12 cm (spód i boki).
Spód tartaletek nakłuć widelcem i zapiec w piekarniku do złotego koloru - około 25 minut. 

W międzyczasie przygotować farsz.

Farsz:

  • 250 g kurek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula szalotka
Kurki oczyścić, osuszyć, większe pokroić na mniejsze kawałki, mniejsze pozostawić w całości

Dodatkowo:
  • 3 jajka
  • 6 plasterków sera koziego w roladzie
  • świeży tymianek



Piekarnik rozgrzać do 220*C.

Na podpieczone spody podzielić i rozłożyć kurki.  W środku zrobić wgłębienie na żółtko. Na każdą tartaletkę wbić jajko, żółtko w przygotowany dołeczek :)

Ser kozi pokroić na drobniejsze kawałki, rozłożyć równo pomiędzy tartaletki w koło żółtka. Posypać wszystko świeżym tymiankiem.

Wstawić do piekarnika i zapiec przez 5 minut, aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne. Wyjąć z piekarnika i z foremek. Podawać ciepłe.






Miłego dnia i smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz