niedziela, 16 sierpnia 2015

Makaron z kurkami, w sosie śmietanowym



W ramach dobrych kolacji w opcji z kurkami przegłosowano mnie i zażyczono sobie makaron z kurkami (ja głosowałam za risotto z kurkami), ale tym razem im odpuściłam...
do risotto jeszcze wrócę ;)
Szybkie i smakowite danie na bardzo głodne brzuszki.


Składniki dla 2 osób:
  • 180 g makaronu tagliatelle
  • 400 g kurek
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • tarty parmezan
  • 3 pomidorki koktajlowe

Kurki oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule i czosnek posiekać na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. 
Dodać kurki i podsmażać przez kilka minut, aż kurki będą miękkie.
Następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć, dodac posiekaną natkę pietruszki.

W czasie szykowania sosu ugotować makaron al dente.

Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem kurkowym, posypać parmezanem i obłożyć ćwiartkami pomidorków koktajlowych.

Od razu podawać i zjadać :)

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz