W ramach dobrych kolacji w opcji z kurkami przegłosowano mnie i zażyczono sobie makaron z kurkami (ja głosowałam za risotto z kurkami), ale tym razem im odpuściłam...
do risotto jeszcze wrócę ;)
Szybkie i smakowite danie na bardzo głodne brzuszki.
Składniki dla 2 osób:
- 180 g makaronu tagliatelle
- 400 g kurek
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 12% lub 18%
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- tarty parmezan
- 3 pomidorki koktajlowe
Kurki oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule i czosnek posiekać na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
Dodać kurki i podsmażać przez kilka minut, aż kurki będą miękkie.
Następnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać, posolić, popieprzyć, dodac posiekaną natkę pietruszki.
W czasie szykowania sosu ugotować makaron al dente.
Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem kurkowym, posypać parmezanem i obłożyć ćwiartkami pomidorków koktajlowych.
Od razu podawać i zjadać :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz