środa, 18 marca 2015

Zupa Thai Tom Yum



Zupkę o podobnym smaku jedliśmy u znajomych... bardzo nam smakowała, postanowiłam wówczas poszukać podobnego przepisu...
Natrafiłam na Thai Tom Yum... Postanowiłam więc ją zrobić musiała być z krewetkami! Koniecznie! 
A jeszcze miseczki doszły.... i znajomi już umówieni...
No przecież wystarczająco dużo okazji do jej wykonania :)
Skok do sklepu po brakujące produkty i do gotowania!
Wiem, że wszędzie jest napisane, że akurat Tom Yum nie może być z mlekiem kokosowym, ale...
...no straszliwie chciałam je dodać:)

Ogólnie przygotowanie zupki nie zajmuje dużo czasu...
...ale wiecie co ona jet przesmaczna...
jest ostra, to fakt, ale nie tak że pali potwornie i jesz aby przeżyć...
...jest tu połączenie ostrości z lekkim słodko-kwaśnym posmakiem...
Naprawdę bardzo dobra i wiem że zrobię ją jeszcze nie jedokrotnie.

Wam także polecam!



Składniki dla 6-8 osób:
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • sok z 1/2 - 1 limonki
  • 3 łodyżki lub 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżka pasty z kolendry
  • 1,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 500 g krewetek
  • Opcjonalnie, choć myślę że warto dodać: Tom Yum Pasta

Szalotkę obrać, drobno posiekać.
Imbir obrać, zetrzeć na tarce, czosnek obrać wycisnąć przez praskę.
Papryczkę chilli umyć, przekroić, usunąć pestki, drobno posiekać.

Krewetki obrać, można zostawić same ogonki, oczyścić, odłożyć na bok.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić imbir z czosnkiem, chwilę podsmażyć, dodać cebulkę i papryczkę chlilli. Dusić przez chwilkę do zeszklenia.

Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne, usunąć pestki, pokroić w paski a potem w niewielkie kwadraciki. 
Pomidory umyć, sparzyć obrać skórkę. Każdego pomidora pokroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę jeszcze na trzy części a każdą część na kolejne 3 :) i tak powstaną niewielkie prostokąty :)

Dodać paprykę i pomidory, chwilę poddusić, dodać trawę cytrynową - jeśli jest w paście to dodać bez dodatkowych zabiegów, a łodygi natomiast trzeba przed dodaniem pokroić na około 2cm kawałki i lekko je rozgnieść. Dodać pastę z kolendry oraz połowę opakowania pasty Tom Yum. Wszystko razem wymieszać i chwilę poddusić.

Dodać mleczko kokosowe, wymieszać, od razu dodać bulion, wymieszać i zagotować. Dodać krewetki, zmniejszyć ogień i gotować do chwili zmiany koloru krewetek na różowy (to w przypadku gdy kupiliśmy surowe krewetki w kolorze szarym, jeśli kupiliśmy sparzone trzeba je tylko chwilkę podgotować).

Zdjąć z ognia, dodać sos rybny i sok z limonki.
W zależności od oczekiwanej ostrości dodać sos chilli, spróbować i w razie konieczności dodać sól, sok z limonki.

Podawać z posiekaną kolendrą, koniecznie.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz