środa, 20 sierpnia 2014

Dżem jagodowy



Dostałam od mamy kiligram jagód....
pomysłów co z nich zrobić było wiele....
...ale padło na dżem...
...takiego jeszcze nie mamy w tegorocznej kolekcji :)

Sprawa była prosta i szybka, trochę cukru oraz żelfix aby mieć w dżemie dużo całych owoców.


Składniki:
  • 1 kg jagód
  • 300 g cukru
  • żelfix 3:1

Jagody dokładnie umyć, wybrać listki i suche owoce.
Umyć raz jeszcze i zostawić na durszlaku aby dobrze obciekły.
Włożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i nastawić na ogień, doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, wymieszać i gotować około 7-10 minut.
Wyłączyć i mieszać do zaniku piany.

Przełożyć od razu do wysterylizowanych, gorących jeszcze słoiczków.
Wyczysić ściereczką brzegi słoiczka, zakręcić dokładnie i mocno zakrętką.
Postawić na zakrętce, dnem do góry na 5-10 minut.
Po tym czasie postawić normalnie, ostudzić.

Otworzyć gdy najdzie Was ochota na dżem jagodowy :)
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz