Dostałam od mamy kiligram jagód....
pomysłów co z nich zrobić było wiele....
...ale padło na dżem...
...takiego jeszcze nie mamy w tegorocznej kolekcji :)
Sprawa była prosta i szybka, trochę cukru oraz żelfix aby mieć w dżemie dużo całych owoców.
Składniki:
- 1 kg jagód
- 300 g cukru
- żelfix 3:1
Jagody dokładnie umyć, wybrać listki i suche owoce.
Umyć raz jeszcze i zostawić na durszlaku aby dobrze obciekły.
Włożyć do garnka, dodać żelfix, wymieszać i nastawić na ogień, doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, wymieszać i gotować około 7-10 minut.
Wyłączyć i mieszać do zaniku piany.
Przełożyć od razu do wysterylizowanych, gorących jeszcze słoiczków.
Wyczysić ściereczką brzegi słoiczka, zakręcić dokładnie i mocno zakrętką.
Postawić na zakrętce, dnem do góry na 5-10 minut.
Po tym czasie postawić normalnie, ostudzić.
Otworzyć gdy najdzie Was ochota na dżem jagodowy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz