niedziela, 18 maja 2014

Tarta z krewetkami w sosie serowym



Tak, chyba się utwierdziliśmy że jak na razie jest to nasza ulubiona tarta.
Na bardzo dobrym kruchym cieście, pokrytym sosem z mascarpone, a w nim zanurzone krewetki i pomidorki koktajlowe.....

No jest po prostu rewelacyjna.

Niby przepis na 4 osoby, ale znika ekspresowo i czuje się mały niedosyt...

Przynajmniej choć raz musicie ją zrobić...
...oczywiście pod warunkiem, że lubicie krewetki...






Składniki na 4 osoby:

Cisto kruche na 2 tarty:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody lub mleka
Mąkę przesiać na stolnicę, usypując górkę, w środku zrobić wgłębienie. Do niego dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, sól, woda lub mleko, szybko zagnieść aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Podzielić na 2 części, zawinąć obie części w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Jeśli będziecie używać tylko jednej części, drugą możecie przechowywać w lodówce do 7 dni albo zamrozić na 3 miesiące.

Do tarty wykorzystujemy 1 połówkę ciasta.
Formę na tartę wysmarować masłem.
Wyjąć 1 połówkę ciasta z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość nieco większą niż średnica formy lub po prostu wylepić nią formę.
Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190ºC.
Wyjąć formę z lodówki, na ciasto położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową tak aby zakrywała także boki.
Obciążyć ciasto specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolą, grochem lub ryżem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie usunąć papier lub folię z obciążeniem i piec kolejne 12-15 minut do lekko złotego koloru.
Formę wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Nadzienie:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe cebule szalotki, drobno posiekane
  • 250 g sera mascarpone
  • 180g śmietany 18%
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 szklanka liści bazyli, grubo posiekanej
  • 500 g krewetek, muszą być podgotowane czyli różowe, bez skorupek i ogonków, jeśli korzystacie z mrożonych to wcześniej należy je rozmrozić i osuszyć.
  • 300 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • sól, pieprz


Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ja na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zestawić z ognia.
Dodać do niej mascarpone, śmietanę, jajko i żółtko, energicznie wymieszać najlepiej rózgą. Dodać sól i pieprz.
Masę wyłożyć na upieczony i ostudzony spód tarty.
Na wierzch rozsypać krewetki i bazylię, powciskać pomiędzy nie połówki pomidorków koktajlowych.

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut, aż masa serowa zetnie się delikatnie i zarumieni lekko po bokach.

Aby tarta dobrze się kroiła i nakładała najlepiej ją nieco przestudzić, choć wiem że to czasami nie jest możliwe.... :) Nam się tym razem to nie udało...
Oczywiście na drugi dzień, jeśli coś zostanie, można ją odgrzać na patelni.

SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz