wtorek, 15 września 2015

Marcepanowe ciasto ze śliwkami



Zostało mi nieco śliwek po szykowaniu powideł i powideł z czekoladą.
Szczerze mówiąc nikt już nie chciał ich wypestkować.
Śliwki były dojrzałe i smaczne, ale jedno im trzeba przyznać - pestka odchodziła masakrycznie.
I tak jak większą część wszyscy jak jeden mąż obierali tak tej ostatniej, niewielkiej partii nikt już nie chciał zrobić.
Ale udało się Maciuś pomógł :-*

Ciasto z marcepanem, po raz kolejny udało się idealnie, dla tych co lubią ten smak koniecznie do zrobienia.
Nie wiem jedynie czemu ciasto po upieczeniu ma taki kolor, przed włożeniem do blachy było idealnie bielutkie...
..może to przez marcepan....

Fakt jest taki że śliwka ładnie trzyma się na górze i nie opada w ciasto.
Smak ciasta powalający a i szybkie w wykonaniu.

Zachęcam do zrobienia.

Z poniższych składników wychodzi duuuuża blacha.




Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • 180 + 20 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg śliwek

Piekarnik rozgrzać do 175*C.


Masło, 180 g cukru, cukier wanilinowy i ekstrakt migdałowy utrzeć, ja uzywam do tego miksera z końcówka rózgi.
Dodać starty marcepan i jajka (jedno po drugim, cały czas ucierając lub miksując).
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, na cieście rozłożyć śliwki, posypać resztą cukru.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 
Jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumienić  przykryć ewentualnie folią aluminiową pod koniec pieczenia. 

Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.



Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz