Chia czyli szałwia hiszpańska, coraz bardziej popularna i rozgłaszana w naszym kraju.
...a wszystko dlatego że są bardzo bogatym źródłem białka, wapnia, błonnika. To także źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Mają też właściwości nawadniające oraz odchudzające. Dzięki ogromnej zawartości błonnika - namoczone nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym właśnie długie uczucie sytości.
Ja spotkałam się z nimi po raz pierwszy przy pieczeniu chleba Samo zdrowie i od tamtej pory są zawsze u nas w domu, dodaje je do granoli, owsianki, kaszy jaglanej.
Dzisiaj w nieco innej wersji - jogurtowego puddingu, idealne na śniadanie czy deser.
Bardzo szybkie do wykonania a jakie zdrowe!
Zachęcam.
Składniki dla 1 osoby:
- 200 ml jogurtu rzadkiego
- 1 czubata łyżka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu
- dowolne owoce, bakalie, jagody goi
Do jogurtu wsypać nasiona chia, dodać miód, dokładnie wymieszać.
Wstawić na noc do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki, dodać ulubione owoce, bakalie, posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz