Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest rodzajem pieczywa a ciasto przypomina ciasto na pizzę. Jej odmian może być wiele...
Nie wiem czy uwierzycie ale będąc we Włoszech na wakacjach ani razu jej nie spróbowałam.... Postanowiłam zatem zrobić ją w domu....
Pomyślałam że będzie to dobry pomysł na kolację...
Zwłaszcza że ciepła najlepsza, choć można ją jeść na zimno, jest więc dobrą propozycją na przekąskę do szkoły czy piknik.
Upiekłam w blasze 25x30 cm choć większa 25x40 cm byłaby nieco lepsza bo ciasto byłoby troszkę cieńsze.
Upiekłam w blasze 25x30 cm choć większa 25x40 cm byłaby nieco lepsza bo ciasto byłoby troszkę cieńsze.
Nasza wersja była bogata i wymyślna,o bardziej miała być jednym daniem niż dodatkiem w postaci bardziej urozmaiconego chlebka...
Bardzo dobra, dzieciom smakowała bardzo, myślę zatem że nie skończy się na jedynym razie.
Bardzo dobra, dzieciom smakowała bardzo, myślę zatem że nie skończy się na jedynym razie.
Składniki na ciasto:
- 325 ml letniej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
Drożdże wsypać do większego kubka, zalać letnią wodą (całą), odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dodać oliwę i miód, wymieszać.
Do większej miski przesiać mąkę i sól, wymieszać, w środku zrobić dołek i przelać wcześniej przygotowany rozczyn. Mieszać łyżką do połączenia składników. Następnie uformować w kulę i wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut. Po tym czasie ciasto wysmarować oliwą, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
Składniki na pesto bazyliowe:
Składniki na pesto bazyliowe:
- 1 pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 30 g pestek słonecznika
- 10 g startego parmezanu
- 70 ml oliwy
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na pesto włożyć do naczynia blendera i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec posolić i popieprzyć do smaku.
Dodatkowo będą potrzebne:
- około 10-15 pomidorków koktajlowych
- 200 g mozzarelli w kulce
Pomidorki przekroić na połówki, ser mozzarella pokroić w plastry, lub zetrzeć na tarce.
Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat, zagnieść aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Blachę o wymiarach 40x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i rozłożyć po całości. Na całym cieście poukładać połówki pomidorów, rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i podstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 220*C.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika na 15 minut, po tym czasie wysunąć je z piekarnika posmarować pesto i posypać mozzarellą.
Wstawić z powrotem do piekarnika i piekarnika na 2-3 minuty aż ser się roztopi.
Wyjąć z piekarnika, chwilkę przestudzić i podawać ciepłe.
...choć na zimno tez będzie bardzo dobra!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz