niedziela, 13 września 2015

Przecier pomidorowy / Passata



Ten produkt schodzi u nas w olbrzymich ilościach, służy do lasagne, spaghetti, różnego rodzaju farszu oczywiście kremu z pomidorów i wielu wielu innych...
Postanowiłam zatem że w tym roku po raz pierwszy przygotuję go sama.
Przygotowanie go wcale nie jest trudne i raczej nie jest pracochłonne (mi pomógł w tym mój kiciuś, który szybko i sprawnie sobie poradził z pomidorami).
Większą przeszkodą okazały się słoiki, których po prostu mi w domu zabrakło....
Zrobiłam 2 rodzaje przecieru, jeden zupełnie czysty, drugi z dodatkiem czosnku i soli. Można też od razu dodać zioła.
Wszystko w zależności do czego potem będziecie go używać.
Jak dla mnie zupełnie czysty jest najbardziej użyteczny, zawsze można go doprawić przy szykowaniu dania.

Zachęcam do kupna pomidorków i przygotowania własnego przecieru, jest zapewne dużo zdrowszy niż te kupne.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych)
  • 15 ząbków czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli (opcjonalnie)



Z pomidorów zrobić pulpę - ja używam do tego specjalnej maszynki do swojego kiciusia, robi to szybko i idealnie. 
Jeśli jednak nie posiadamy takowej to nieco trudniejsza, a raczej pracochłonna, sprawa. Wówczas pomidory myjemy, sparzamy i usuwamy skórkę oraz gniazda szypułkowe. 
Pomidory pokroić na ćwiartki, wrzucić do garnka i rozdrobnić (można ręcznym blenderem). 
Jeśli używamy dodać rozdrobniony czosnek i sól,  wymieszać, zagotować. Gotować jeszcze przez 5 minut.

Jeśli chcemy usunąć pestki to teraz trzeba przecier przetrzeć przez sito, co jest czaso- i pracochłonne, ale nie jest to konieczne.


Gorący przecier przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy.

Na pewno wkrótce się przyda i taki własnej roboty będzie idealny!




SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz