...przyszła mi na myśl bo przeglądałam przepisy i wpadłam na mazurki :)
Tam iście przepyszny mazurek z marcepanem i właśnie z konfiturą pomarańczową...
Więc czemu by kilku słoiczków nie zrobić.... więc zrobiłam :)
Będzie do herbaty, drożdżówek i nie wiem do czego jeszcze ich użyjemy :)
Smak konfitury bardzo przyjemny gdyż do pomarańczy dodajemy tu także cytrynę i cienko startą z nich skórkę...
Owoce trzeba dobrze obrać, dokładnie usuwając albedo - biała część skórki, która jest gorzka i popsułaby smak konfitury.
Składniki na około 4 słoiczki:
- 8 pomarańczy
- 2 cytryny
- 400 g cukru (w zależności od słodkości owoców)
Do garnuszka zetrzeć skórkę, ale tylko cieniutką warstwę, bez białej części (zwanej albedo).
Pomarańczę i cytrynę obrać bardzo dokładnie, usunąć całą białą część skóry - jest gorzka.
Cząstki pomarańczy i cytryny wrzucić do garnka ze skórką. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksować.
Zasypać cukrem, i gotować na średnim ogniu przez 60-90 minut do powstania gęstej konfitury.
Gorącą konfiturę nakładać do gorących wysterylizowanych słoiczków, zakręcać i wstawiać do pasteryzacji.
Jak sterylizować i pasteryzować słoiczki napisałam na dole przepisu na dżem jabłkowo-jeżynowy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz