Kotlety bez mięsne już tutaj były :)
Na przykład z dyni i ryżu :)
..ale takich jeszcze nie było!
Dla mnie, wielbicielki kaszy gryczanej koniecznie do wypróbowania i tak czekały sobie na swój czas, oj trochę już, trochę...
Aż przyszedł ten szalony weekend, podczas to którego przeszłam sama siebie i nagotowałam i napiekłam się baaaardzo dużo :)
Maciek wszedł do kuchni jak już kotlety były gotowe do formowania i smażenia, spróbował masę i mówi "...hmmm kasza, ale pysznie smakuje..."
Natalka wpadła podczas smażenia i mówi "Mamo! Co Ty jeszcze o tej porze smażysz?" a Emilka podczas układania ich na blasze i mówi "Burgery robisz? Super! A jakie to mięso?"
Ja się w nich zakochałam od pierwszego kęsa :) i to jeszcze tego przed smażeniem podczas próbowania czy by je jeszcze doprawić!
Są przepyszne a w połączeniu z leczo warzywnym z fasolą adzuki nie mają sobie równych wśród dań wegetariańskich :)
Kotlety wykonałam z kaszy gryczanej niepalonej, jako że jest delikatniejsza w smaku.
Choć dla próby zrobię też z palonej, ja akurat lubię bardzo oba rodzaje.
Dodam tylko że tak mi zasmakowały te wegetariańskie kotlety że już szykuje się na kolejne....
Kto zgadnie jakie?
Pewnie Emilka - z kaszy jaglanej :)
Tymczasem przygotujcie te!
Składniki dla 4 osób:
- 150 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)
- 500 ml wody
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy + oliwa do podduszenia
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Kaszę zagotować w 500 ml wody (przez około 15 minut) pod koniec gotowania
dodać 3 łyżki masła lub oliwy. Wystudzić.
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę posiekać, włożyć na patelnię z 1-2 łyżkami oliwy i poddusić do miękkości.
Pieczarki z cebulą dodać do kaszy gryczanej, zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Uformować kotlety, lekko obsmażyć z obu stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140*C i zapiec przez 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz