sobota, 18 marca 2017

Sernik creme brulee



Zdecydowanie jesteśmy rodziną sernikożerców :)

Zawsze 1 kg sera jest w naszej lodówce  :)
Tak na wszelki wypadek, jakby zachciało się nam serniczka.

Mamy swoje ulubione, do których z miłą chęcią wracamy, ale też czasami pojawia się na stole COŚ nowego.
Hmmm w sumie to czasem to jest bardzo często :)

Tym razem wykonałam sernik o iście kremowej konsystencji, a na wierzchu ulubiony przez moje dziewczyny creme brulee

Natalia jak skosztowała pierwszy kęs już od razu okrzyknęła go swoim ulubionym sernikiem :)
Tak im smakował, że znikał kawałek po kawałku.
Sernik przygotowany bez spodu co czyni go bardziej deserową formą.
Aby był łatwy w podaniu upiekłam go w silikonowej formie z ceramicznym dnem, która od razu służy jako talerz do podania i nie trzeba martwić się o przeniesienie go - co jest zdecydowanie trudniejsze jeśli nie mamy spodu.



Składniki na formę 23-24 cm:
  • 750 g sera dwukrotnie zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej, należy zatem wyjąć je z lodówki przynajmniej 2h przed szykowaniem ciasta.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenie, nadmiar wypuścić poza obręcz, boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 150*C (grzałka góra-dół). Sernik pieczemy z parą wodną, przygotuj sobie zatem naczynie żaroodporne, które wraz z sernikiem włożysz do piekarnika, poziom niżej niż sernik, wypełnione wrzącą wodą.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy masy zbyt długo bo wówczas sernik mocno urośnie a potem opadnie :(
Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, poziom niżej wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Sernik pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wierzch sernika powinien być ścięty i sprężysty, także w środku.

Składniki na creme brulee:
Dodatkowo: 3 łyżki cukru demerara do karmelizacji.

W niewielkim garnuszku podgrzewamy śmietanę do zagotowania, a następnie lekko studzimy.
Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w misie miksera i miksujemy do momentu aż zaczną jaśnieć, dodajemy śmietanę i miksujemy tylko do połączenia składników.

Temperaturę piekarnika obniżamy do 120*C, usuwamy kąpiel wodną.
Przygotowaną masę creme brulee wykładamy od razu na upieczony sernik, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 45-60 minut do momentu ścięcia masy, środek powinien być lekko galaretowaty. 

Po upieczeniu uchylamy piekarnik i tak studzimy przez 1 h po tym czasie wyjmujemy na blat i studzimy całkowicie, następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Kolejnego dnia sernik uwalniamy z obręczy i przekładamy na paterę. 
Przed podaniem wierzch sernika posypujemy 3 łyżkami cukru demerara i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika.

Miłego popołudnia!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz