sobota, 13 sierpnia 2016

Sok malinowy




Kolejna spora dostawa malin od mojego taty. 
Tym razem powstał z nich sok :)
Myślę, że będzie się cieszył ogromnym powodzeniem u nas w domu i szczerze mówiąc nie wiem czy dotrwa do zimy czy nawet późnej jesieni... bowiem moi domownicy, a zwłaszcza dziewczynki, to wielbiciele napoi słodkich.

Ale mówiąc szczerze wolę żeby piły mojej roboty soki niż mają pić chemiczne napoje ze sklepu.

Sok po raz kolejny przygotowałam w świeżo zakupionym sokowniku (pisałam o nim przy okazji soków porzeczkowo-malinowych) i powiem szczerze, że bardzo jestem zadowolona z tego zakupu i już obmyślam plan co by jeszcze przez niego przepuścić :) Garnek z malinami był prawie pełen po których została niewielka garstka po wyduszeniu z nich soków. Wg mnie nic się już z nich nie wyciśnie bo wszystko poszło do soków, nawet nie bardzo nadają się do ciasta.

Soki wychodzą bardzo aromatyczne. 
Liczę zatem że będą pyszne jako dodatek do herbaty :)




Składniki:
  • 1 kg malin
  • 150 g cukru



Przygotowanie - wersja nr 1

Do garnka wrzucamy obrane i oczyszczone owoce, wlewamy wodę i wsypujemy cukier, gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy owoce na 1h. Po tym czasie ponownie wszystko zagotowujemy, przecedzamy przez gazę do wysterylizowanych butelek (jeszcze gorące).
Najlepiej od razu zakręcić i postawić do góry nogami i tak wystudzić, jeśli używamy weków, zamykamy i odstawiamy do ostudzenia.

Soki możemy także zapasteryzować na sucho - przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120*C.



Przygotowanie - wersja nr 2 (w sokowniku)


W dolną część sokownika wlewamy wodę, do najwyższej (tej z dziurkami) wrzucamy owoce i dodajemy cukier.
Włączamy palnik pod garnkiem i gotujemy.
Cały proces trwa około 30-60 minut (w zależności od ilości owoców), aż wszystkie owoce oddadzą sok.
Kontrolujemy poziom soku w środkowym pojemniku i co jakiś czas zlewamy sok do wysterylizowanych/wyparzonych butelek. Zamykamy i albo stawiamy do góry nogami - butelki zakręcane lub odstawiamy - weki do całkowitego wystudzenia.

Tak przygotowane soki można także zapasteryzować, lecz nie ma takiej konieczności.

Przygotowane soki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Tak przygotowane soki sa bardzo aromatyczne i dość słodkie, będą zatem idealne jako dodatek do herbaty czy wypicia po rozcieńczeniu z wodą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz