poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Naleśniki cynamonowe



Te naleśniki powstały specjalnie do przygotowania zapiekanych naleśników z serem pod sosem śliwkowym.
Połączenie cynamonu ze śliwkami.... mniaaam

Naleśniki te mają ładny kolor od cynamonu, ale od niego mają też całkiem niezły smak, jeśli tylko lubicie cynamon :) 

Idealne do odmiany, idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

Przypadną nie jednemu wielbicielowi naleśników do gustu :)

Zachęcam do wykonania.




Składniki na 6 sztuk:

  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła/oleju

Mąkę przesiewamy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej (bez grudek) masy. Odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię naleśnikową, przed pierwszym smażeniem można delikatnie posmarować masłem/olejem (trochę to zależy od jakości patelni jaką macie, moja jest tak wyśmienita że nie muszę jej w ogóle natłuszczać). Smażymy cienkie naleśniki, z obu stron.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz