Nie ma tu ani grama mąki,
drożdży czy zakwasu, chleb zrobiony jest z samych ziarenek.
Jego struktura to nasiona
babki płesznik, które po połączeniu z wodą powodują iż skleja chleb w całość.
Jest pyszny zarówno z
rybą jak i wędlinami a także twarożkiem czy dżemem.
…a przede wszystkim jest
baaardzo zdrowy.
Składniki
na 1 bochenek:
- 135 g ziaren słonecznika
- 45 g siemienia lnianego
- 45 g złotego lnu
- 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką
- 145 g płatków owsianych, tradycyjnych
- 4 łyżki nasion babki płesznik
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 350 ml wody
- 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska), opcjonalnie aczkolwiek polecam
W jednym
naczyniu wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki
owsiane, nasiona babki płesznik, sól, chia. W drugim naczyniu wymieszać wodę z
syropem klonowym i olejem/masłem.
Wymieszać
zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt
gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody.
Masę
przełożyć do małej keksówki (ja używam silikonowej o wymiarach wew. 20cmx11cm). Jeśli forma nie
jest silikonowa należy uprzednio wysmarować ją masłem. Wyrównać, owinąć folią
spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).
Piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić na kratce.
Piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić na kratce.
Chleb
może być przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi
mrożenie.
P.S.
Siemie
lniane czy słonecznika kupicie w każdym sklepie, natomiast z nasionami babki
płesznik i chia już nie będzie tak łatwo.
Można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz