wtorek, 8 kwietnia 2014

Chleb "SAMO ZDROWIE"



Nie ma tu ani grama mąki, drożdży czy zakwasu, chleb zrobiony jest z samych ziarenek.
Jego struktura to nasiona babki płesznik, które po połączeniu z wodą powodują iż skleja chleb w całość.
Jest pyszny zarówno z rybą jak i wędlinami a także twarożkiem czy dżemem.
…a przede wszystkim jest baaardzo zdrowy.



Składniki na 1 bochenek:
  • 135 g ziaren słonecznika
  • 45 g siemienia lnianego
  • 45 g złotego lnu
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką
  • 145 g płatków owsianych, tradycyjnych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska), opcjonalnie aczkolwiek polecam

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól, chia. W drugim naczyniu wymieszać wodę z syropem klonowym i olejem/masłem.
Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody.
Masę przełożyć do małej keksówki (ja używam silikonowej o wymiarach wew. 20cmx11cm). Jeśli forma nie jest silikonowa należy uprzednio wysmarować ją masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).         

Piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić na kratce.
Chleb może być przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi mrożenie. 

P.S.
Siemie lniane czy słonecznika kupicie w każdym sklepie, natomiast z nasionami babki płesznik i chia już nie będzie tak łatwo.
Można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz