niedziela, 5 lipca 2015

Sernik mango (na zimno) z musem truskawkowym



Jako, że uwielbiam mango to od razu zaufałam temu połączeniu, ale byli też tacy którzy tak nie bardzo.... 
....mango + truskawki....

...i pierwszy kęs starczył aby się przekonali :)
Serniczek nieziemsko pyszny, orzeźwiający...
Idealne połączenie ciasteczkowego spodu, sernika mango (choć sera w nim mało) i musu z truskawek...
Sernik nie wymaga pieczenia i zbyt wielu upiększeń gdyż sam w sobie prezentuje się idealnie :)




Składniki na formę 20-22 cm:

Ciasteczkowy spód:
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 40 g roztopionego masła
Ciasteczka miksujemy na drobny piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Spód tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wypuszczamy go poza formę. Wysypujemy na spód masę ciasteczkową, rozprowadzamy równo i dociskamy łyżką. Wstawiamy do lodów na czas szykowania kolejnych warstw.


Sernik mango:
  • 2 dojrzałe mango lub 500 ml pulpy/puree mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 250 g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością wody (do wysokości żelatyny), wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Mango umyć, obrać ze skórki i oddzielić od pestki. Zmiksować wraz z sokiem z cytryny do powstania puree - powinno wyjść go 500ml. Włożyć do garnuszka, dodać cukier i zagotować do rozpuszczenia cukru, gotować 2 minuty dłużej. Zdjąć z ognia.
Od razu dodać do puree żelatynę, wymieszać dokładnie aby się rozpuściła, odstawić do całkowitego ostudzenia.

W misie miksera dokładnie zmiksować twaróg, dodać ostudzone puree z mango, dokładnie zmiksować aby nie było grudek.

W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę, dodawać do niej w małych partiach masę mango, mieszać, ale już tylko łyżką, dokładnie do połączenia składników, tak aby masa było jednolita i gładka.

Przelać masę na ciasteczkowy spód i włożyć całość do lodówki na czas szykowania musu truskawkowego.


Składniki na mus truskawkowy:


  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml śmietany kremówki 36%


Żelatynę zalać niewielką ilością wody (do wysokości żelatyny), wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny, włożyć do garnuszka, dodać cukier. Podgrzać do rozpuszczenia cukru, zdjąć z palinika. Dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do musu truskawkowego i bardzo delikatnie wymieszać. 
Wyłożyć do tortownicy na masę z mango, wyrównać i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 4 godziny.

Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i mango.




Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz