Gorąco... gorąco... gorąco...
Upał niemiłosierny....
Na ochłodę w takich momentach idealna jest granita...
...jak na miejsce, w którym odpoczywamy propozycja idealna, gdyż granita jest tradycyjnym deserem włoskim, na wpół mrożonym, przypomina sorbet, a zrobiony jest z samych owoców....
Przez co jest zdrowy, a z arbuza dodatkowo wyśmienicie orzeźwiający.
Granitę można jeść łyżeczką lub odczekać chwilkę aż zacznie się roztapiać i pić, najwygodniej przez słomkę.
I ta właśnie wersja nam smakowała chyba najbardziej.
Składniki:
- 3-4 szklaki arbuza, obranego, bez pestek, pokrojonego w kawałki
- sok z 1 cytryny
- cukier puder (w przypadku gdyby arbuz nie był wystarczająco słodki, nasz był bardzo)
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i przy pomocy blendera rozdrabniamy całkowicie arbuza.
Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika który możemy wstawić do zamrażalnika. Wstawiamy i co mniej więcej 45-60 minut mieszamy widelcem, aby powstała zamrożona mieszana a nie jednolita masa.
Po kilku godzinach deser jest gotowy do podania i zjedzenia.
Smacznego!
P.S. Brygada nas duża zatem i gar pełen granity ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz