piątek, 17 lipca 2015

Granita arbuzowa



Gorąco... gorąco... gorąco...
Upał niemiłosierny....
Na ochłodę w takich momentach idealna jest granita...
...jak na miejsce, w którym odpoczywamy propozycja idealna, gdyż granita jest tradycyjnym deserem włoskim, na wpół mrożonym, przypomina sorbet, a zrobiony jest z samych owoców....
Przez co jest zdrowy, a z arbuza dodatkowo wyśmienicie orzeźwiający.
Granitę można jeść łyżeczką lub odczekać chwilkę aż zacznie się roztapiać i pić, najwygodniej przez słomkę.
I ta właśnie wersja nam smakowała chyba najbardziej.


Składniki:
  • 3-4 szklaki arbuza, obranego, bez pestek, pokrojonego w kawałki
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder (w przypadku gdyby arbuz nie był wystarczająco słodki, nasz był bardzo)

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i przy pomocy blendera rozdrabniamy całkowicie arbuza.

Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika który możemy wstawić do zamrażalnika. Wstawiamy i co mniej więcej 45-60 minut mieszamy widelcem, aby powstała zamrożona mieszana a nie jednolita masa.

Po kilku godzinach deser jest gotowy do podania i zjedzenia.



Smacznego!




P.S. Brygada nas duża zatem i gar pełen granity ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz