czwartek, 9 lipca 2015

Kawa mrożona




Na upały idealna...
...zwłaszcza dla tych co nie mogą żyć bez kawy!
Dla mnie zastępuje w pełni niedzielny deser, zwłaszcza wersja z kulką lodów ;)

Dzisiaj upał był olbrzymi zatem do naszego deseru - creme brulee - dziewczyny dostały pomarańczowo-cytrynową lemoniadę, a my mrożoną kawę.
Wariacji z nią może być wiele, zwłaszcza smakowych.




Składniki dla 2 osób:
  • 150 ml zaparzonego, ostudzonego espresso (lub 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • 400 ml zimnego mleka (+ 150 ml jeśli używacie kawy rozpuszczalnej)
  • 12 kostek lodu
  • dowolny syrop
Dodatkowo: gałka lodów waniliowych i/lub bita śmietana


Wszystkie składniki (za wyjątkiem lodów i bitej śmietany) umieścić w wysokim naczyniu. Za pomocą blendera ręcznego wszystko dokałdnie zmiksować do uzyskania piana.

Przelać do wysokich szklanek. Dodać używane dodatki - gałkę lodów, na górę bita śmietana i posypać tartą czekoladą.
My zakończyliśmy na gałce lodów bo już by chyba było za dużo tego dobrego :)

Miłej ochłody!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz