piątek, 10 lipca 2015

Creme brulee




Nie skłamię jak powiem, że deser ten jest w ścisłej czołówce moich dzieci.
Wyśmienity deser francuski, najlepiej smakuje mocno schłodzony z ciepłym skarmelizowanym cukrem na górze.

Przygotowanie deseru jest proste i szybkie.
Najlepiej wykonać go wieczór wcześniej wówczas będzie miał sporo czasu na schłodzenie.




Składniki na 4-6 sztuk:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
Dodatkowo: 4-6 łyżek cukru do skarmelizowania


Śmietanę kremówkę wlać do garnuszka, dodać drobny cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, małym nożykiem wyskrobać ziarenka, dodać je do śmietany. Skórkę po wanilii także dodać do garnka. Zagotować śmietankę do wrzenia, zdjąć z ognia i przestudzić.

W tym czasie w miseczce, nieco większej, utrzepać żółtka - najlepiej zrobić to trzepaczką i tylko przez chwilę, nie muszą być białe i puszyste.

Jak kremówka przestygnie wyjąć z niej skórkę od laski wanilii i dodać śmietanę powoli do żółtek, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Masa powinna być gładka i błyszcząca, jeśli zrobi się piana należy delikatnie mieszać łyżką do zniknięcia.

Piekarnik nastawić na 100*C.

Przygotować ramekiny/kokilki.

Przez sitko (aby pozbyć się ewentualnych grudek) przelać krem do kokilek.

Ustawić na blasze z piekarnika, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45-60 minut. 
Masa powinna być ścięta, środek może być galaretowaty ale nie może być płynny. Krem schłodzić i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.


Następnie, przed samym podaniem, wyjąć krem z lodówki, ręcznikiem papierowym lekko osuszyć wierzch, posypać każdą kokilkę cukrem, równomiernie po całości. 
Teraz należy go skarmelizować, albo robimy to specjalnym palnikiem lub jeśli takiego nie posiadamy to korzystamy z piekarnika - funkcja grilla przez kilkanaście sekund. 

Udekorować owocami, miętą i podawać.

Deser smakuje idealnie gdy jest zimny a skarmelizowany cukier lekko ciepły!


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz