czwartek, 22 grudnia 2016

Babeczki z miodem i żurawiną



Idealne w okresie jesienno-zimowym, na miodzie i melasie (która daje tutaj specyficzny posmak i warto jej użyć) z dodatkiem suszonej żurawiny i cynamonu.
Wilgotne w środku.
...a na wierzchu polewa czekoladowo-miodowa....

Baaardzo smaczne!
...i taka jedna to zdecydowanie za mało.... :)


Składniki na 14-16 babeczek:
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru demerara
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki melasy (jeśli nie macie zastąpić miodem)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g suszonej żurawiny

Żurawinę wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, następnie przelać na sitko i pozostawić do obcieknięcia.

Produkty sypkie przesiać do miseczki i wymieszać ze sobą, odstawić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C (ja piekłam grzałka góra dół, wówczas babeczki równo rosną, ale można także z termoobiegiem).

Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera i ubić (końcówka do ubijania białek) do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodawać jajka i miksować po każdym dodanym do momentu połączenia. Masa będzie wyglądać jak nieco zważona, ale nie trzeba się tym przejmować. 
Następnie dodać miód i melasę, zmiksować.

Dodać produkty sypkie i wymieszać szpatułką, dodać mleko i wymieszać ponownie szpatułka do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodać żurawinę i wmieszać ją w ciasto.

Ciasto przełożyć do foremek lub papilotek od muffinek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.

Babeczki od razu wyjąć z piekarnika na około 5-7 minut odstawić a następnie przełożyć na kratkę do wystudzenia.

Przygotować polewę.

Polewa miodowo-czekoladowa:
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g gorzkiej czekolady
Wodę i miód umieścić w małym garnuszku, podgrzać do zagotowania, wyłączyć palnik i wrzucić połamaną na cząstki czekoladę (tak aby była zanurzona w miodzie), odstawić na chwilę do całkowitego rozpuszczenia, dokładnie wymieszać łyżeczką. Poczekać chwilkę (5 minut aż nieco przestygnie i zgęstnieje), polewać nią babeczki i odstawić do zastygnięcia.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz