Idealne w okresie jesienno-zimowym, na miodzie i melasie (która daje tutaj specyficzny posmak i warto jej użyć) z dodatkiem suszonej żurawiny i cynamonu.
Wilgotne w środku.
...a na wierzchu polewa czekoladowo-miodowa....
Baaardzo smaczne!
...i taka jedna to zdecydowanie za mało.... :)
Składniki na 14-16 babeczek:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru demerara
- 3 jajka
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki melasy (jeśli nie macie zastąpić miodem)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g suszonej żurawiny
Żurawinę wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, następnie przelać na sitko i pozostawić do obcieknięcia.
Produkty sypkie przesiać do miseczki i wymieszać ze sobą, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170*C (ja piekłam grzałka góra dół, wówczas babeczki równo rosną, ale można także z termoobiegiem).
Masło wraz z cukrem umieścić w misie miksera i ubić (końcówka do ubijania białek) do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodawać jajka i miksować po każdym dodanym do momentu połączenia. Masa będzie wyglądać jak nieco zważona, ale nie trzeba się tym przejmować.
Następnie dodać miód i melasę, zmiksować.
Dodać produkty sypkie i wymieszać szpatułką, dodać mleko i wymieszać ponownie szpatułka do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodać żurawinę i wmieszać ją w ciasto.
Ciasto przełożyć do foremek lub papilotek od muffinek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25-30 minut, do suchego patyczka.
Babeczki od razu wyjąć z piekarnika na około 5-7 minut odstawić a następnie przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Przygotować polewę.
Polewa miodowo-czekoladowa:
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki miodu
- 60 g gorzkiej czekolady
Wodę i miód umieścić w małym garnuszku, podgrzać do zagotowania, wyłączyć palnik i wrzucić połamaną na cząstki czekoladę (tak aby była zanurzona w miodzie), odstawić na chwilę do całkowitego rozpuszczenia, dokładnie wymieszać łyżeczką. Poczekać chwilkę (5 minut aż nieco przestygnie i zgęstnieje), polewać nią babeczki i odstawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz