wtorek, 15 marca 2016

Babeczki drożdżowe z rodzynkami



Wprawdzie jest już drożdżowa babka z lukrem cytrynowym na blogu, ale tak jakoś zachciało mi się wypróbować innej i przygotować ją w silikonowych foremkach na małe (choć nie takie bardzo) babeczki.
Idealna propozycja na Wielkanoc, babeczki są na 3 kęsy, zmieszczą się też do koszyczka ze święconką :)
Wyszło mi 12 babeczek i jeszcze odrobinę ciasta na małą formę na babkę. 
Jeśli będziecie robić w formie na zwykłe baby to zapewne wyjdą Wam 2 średniej wielkości.

Ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba (z nią każde drożdżowe wychodzi), ale oczywiście można przy pomocy miksera z końcówką haka lub ręcznie.
Moją propozycją (i zamiarem) jest moczenie rodzynek w rumie.... Ewidentnie wersja dla dorosłych. 
Najlepiej rodzynki moczyć w rumie przynajmniej 12h a najlepiej 2-3 dni. Wówczas nabiorą mocno rumowy smak.
Rumu broń boże nie wylewać tylko zrobić z niego herbatę pomarańczowo-cynamonową :) gdyż rum zabierze od rodzynek nieco słodyczy :)

Zapraszam do wykonania.



Składniki na 2 babki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 520-560 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 40 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych
  • 150 g rodzynek

Rodzynki wrzucić do miski i zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 minut.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używacie świeżych trzeba najpierw zrobić z nich rozczyn) następnie dodać pozostałe składniki, bez roztopionego masła i rodzynek. Miksować za pomocą końcówki haka, pod koniec dodać roztopione masło i odsączone rodzynki, miksować dalej do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (kilka minut).
Po tym czasie przełożyć ciasto do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia.

******************
Ja ciasta drożdżowe prawie zawsze wyrabiam w maszynie do chleba.
Aby to uczynić wszystkie składniki w kolejności podanej powyżej włożyć do maszyny (bez rodzynek). Nastawić program wyrabiania i wyrastania ciast drożdżowych. Po sygnale dźwiękowym dodać rodzynki.
Po wyrobieniu postępować dalej zgodnie z poniższą instrukcją.
*******************

Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilkę.
Formy na babki (jeśli nie są silikonowe) wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki wysypać. Ciasto przełożyć do form do 1/3 - 1/2 wysokości formy.
Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
W tym momencie można też wstawić ciasto na noc do lodówki i upiec rano (ja tak zrobiłam).

Piekarnik rozgrzać do 170*C, wstawić formy i piec około 20 minut (małe babeczki, duża forma 30 minut) - do suchego patyczka, trzeba kontrolować czas żeby nie wysuszyć ciasta. Po upieczeniu babki wyjąć z piekarnika, przez 10 minut studzić w formie a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.


Przygotować lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki wody lub soku z cytryny/pomarańczy jeśli chcemy mieć smakowy lukier.
Cukier puder rozetrzeć z wodą/sokiem do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać cukier puder, zbyt gęsty dodać odrobinę wody/soku. Lukier powinien być dość gęsty wówczas szybko nie spływa z babeczek.

Polać lekko ciepłe babki i odstawić do ostudzenia.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz