środa, 9 marca 2016

Salsa pomidorowa



Salsę przygotowałam specjalnie do wytrawnych gofrów orkiszowych z salami i żółtym serem.

Były świetnym dodatkiem i uzupełnieniem.
Salsa tak smakowała, że zniknęło wszystko (a ja zastanawiałam się czy nie zrobić z połowy porcji :)).
Proponuję przygotowanie jej do nachosów, robi się szybko a smak o wiele wiele lepszy niż kupnej.

Bardzo dobrze pasuje tutaj kolendra, polecam dodać.
Jeśli jednak jej nie macie lub nie lubicie dodajcie natkę pietruszki.



Składniki dla 4 osób:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kolendra
Pomidory wraz z sosem z puszki wlać do garnuszka, nastawić. Dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić, popieprzyć, dodać ocet balsamiczny i cukier. Po zagotowaniu gotować 10 minut bez przykrycia do odparowania.
Po tym czasie dodać drobno posiekaną cebulę, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty.
Dodać mąkę ziemniaczaną (najlepiej przez sitko), wymieszać i zagotować.
Wyłączyć palnik, dodać kolendrę i dokładnie wymieszać.
Odstawić do wystudzenia.

Podawać do nachosów lub gofrów wytrawnych.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz