wtorek, 8 marca 2016

Babka czekoladowa na maślance



Babka przepyszna, mocno czekoladowa, przygotowana na maślance i z lekkim dodatkiem rumu.
A do tego szybka i prosta w wykonaniu.
Oczywiście w mojej kolejnej nowej formie :)
Idealna propozycja na niespodziewanych gości, którzy za moment zadzwonią do drzwi :)

Idealna także na świąteczny stół!


Składniki na formę 22 cm:
  • 100 g mąki krupczatki
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 60 ml oleju
  • 120 ml maślanki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 3 białka
  • 140 g cukru

Formę o średnicy 20-22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać (silikonowej nie trzeba ani smarować, ani obsypywać).

Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).

Do misy miksera przesiać mąki, sodę, proszek do pieczenia i kakao, dodać szczyptę soli i kawę, wymieszać łyżką, odstawić.


W kolejnej misce utrzepać jajko trzepaczką, dodać olej i maślankę, wymieszać, odstawić.

W małym garnuszku umieścić połamaną czekoladę z 2 łyżkami mleka, podgrzać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. W momencie kiedy czekolada się rozpuści zdjąć z ognia.

Białka ubić na sztywną pianę, następnie bardzo po woli dodawać cukier, łyżka po łyżce, powinna powstać bezowa piana, sztywna i błyszcząca, odstawić na moment.

Do misy z mąką dodać roztopioną czekoladę, mokre składniki oraz rum. Całość wymieszać mikserem na bardzo wolnych obrotach do momentu połączenia składników. Dodać pianę z białek, ponowie wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do dokładnego połączenia składników.

Ciasto przelać do przygotowanej formy.

Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić chwilkę i wyłożyć na talerz.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz