Nigdy nie lubiłam bajaderek!
Zawsze uważałam je za śmietnik i jakoś mnie to do nich nie przekonywało.
Ale przyszedł taki dzień, że się nagle odbraziłam 😀
A było to w ostatni weekend kiedy to koleżanka Emilki - Amelka nocowała u nas z piątku na sobotę i mama Amelki poprosiła mnie o jakieś ciasto na sobotę, z tego co mam w domu.
Myślałam, myślałam i przypomniały mi się moje uwielbiane babki!
Wybrałam taką z mocnej czołówki - babkę orzechową, którą robiłam już niejednokrotnie w jednej z moich ulubionych form.
Zatem rano w sobotę wzięłam się za robotę (chciałam żeby była jak najświeższa!), wszystko szło zgodnie z planem, aż do końca, ciasto się upiekło, ładnie urosło, ale...
Odmówiło posłuszeństwa przy wyjściu z formy - połowa wyszła, połowa została 😨
Jezu jaka ja byłam wściekła!
I co ja teraz zrobię!
Miałam 1h 15 minut - ukręciłam więc niezawodne ciasto z cukinii (ufff to już wyszło z formy idealnie) ale jeszcze ciepłe pojechało z Amelką.
Ale jak już uporałam się z ciastem z cukinii i siedziało w piekarniku myślałam co by tu zrobić z tą babką orzechową - wyrzucenie odpadało, ono jest obłędnie pyszne, ale takie mało wyględne było, i co mi przyszło do głowy - bajaderki!.
Ekspresowo wykonałam z niego bajaderki i połowa pojechała z Amelką a połowa została w domu 😀
No taki śmietnik to ja mogę jadać częściej!
Zachęcam do wykonania jeśli macie jakieś resztki ciast (tylko raczej takich suchych, bez kremów, żelatyny).
Ponieważ moje ciasto było bogate w orzechy i kakao to te składniki pominęłam, dodałam tylko rodzynki.
Składniki:
- 400 g ciasta
- 3-4 pokruszone herbatniki (opcjonalnie, ale fajnie chrupią pod zębami)
- 60 ml mleka
- 60 g masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- 150 g twardej marmolady
- rodzynki lub inne bakalie (te bardzo suche wcześniej namoczyć)
- 2 łyżki kakao (jeśli ciasto już jego nie miało)
Do obtoczenia: wiórki kokosowe, posiekane migdały/orzechy
Ciasto pokruszyć drobno do miski, dodać pokruszone herbatniki, masło orzechowe, marmoladę, bakalie, kakao, mleko z masłem (stopniowo, w zależności od konsystencji masy), .
Wyrobić do uzyskania jednolitej i lepiącej masy.
Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha i od razu obtaczać w wiórkach/orzechach, odkładać na talerz. Schłodzić.
Miłego dnia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz