Cukinia to zdecydowanie jedno z moich najbardziej ulubionych warzyw....
Zatem jak tylko zobaczyłam przepis na ciasto z nią, długo nie trzeba było mnie namawiać :)
Cukinia w cieście zupełnie nie jest wyczuwalna, ale jeśli zetrzemy ją na grubych oczkach tarki będzie nieco widać ciemnozieloną skórkę.
Ciasto wilgotne, bardzo smaczne i długo utrzymuje świeżość.
Zachęcam do wykonania, zwłaszcza jeśli lubicie inne ciasta z udziałem warzyw.
U mnie były już - marchewkowe, dyniowe, szpinakowe....
...jeszcze buraczane gdzieś za mną chodzi :)
Zachęcam do wykonania!
Składniki:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 3 duże jajka
- 0,75 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2,5 szklanki startej cukinii (może być zarówno na małych jak i dużych oczkach)
Orzechy włoskie prażymy na patelni lub podpiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Orzechy powinny być lekko złote. Studzimy nieco orzechy i drobno siekamy nożem lub malakserem.
Dno tortownicy (średnica 23cm) wyłożyć papierem wypuszczając go poza obręcz, boki posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ja użyłam swojej pięknej formy na babkę nordic ware, lekko posmarowałam ją masłem i oprószyłam mąką.
Piekarnik rozgrzać do 170*C
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wszystkie sypkie przyprawy przesiewamy do miski i mieszamy.
Do misy miksera wkładamy jajka oraz cukier, ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Cały czas miksując dodajemy ekstrakt waniliowy i małą strużką wlewamy oliwę, cały czas miksujemy.
Dodać sypkie składniki i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać cukinię i posiekane orzechy, wymieszać szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, studzić przez 1 5 minutach i po tym czasie wyjąć z formy i lekko ciepłe polukrować.
Idealnie do niego pasuje lukier cytrynowy:
- szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny.
Składniki włożyć do miski i razem dokładnie wymieszać do uzyskania lukru, jesli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny.
Od razu polukrować ciasto i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz