niedziela, 3 września 2017

De-sernik mango



Wyśmienity de-sernik mango, szybki w przygotowaniu z niewielu składników, może być bez lub z ciasteczkowym spodem.

Zrobiłam go na szybko bo zostało mi nieco sera i nie mógł się zmarnować ale w zamian mieliśmy miłe conieco na popołudnie :)

U mnie podany w słoiczkach po jogurcie pojemności 200ml.

Składniki na 8 porcji:
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 40 g roztopionego masła
Ciasteczka zmiksować na drobno, dodać roztopione masło, wymieszać, rozłożyć równo w słoiczkach/miseczkach, odstawić.

  • 2 dojrzałe mango
  • 2 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru (lub mniej w zależności od Waszych upodobań i słodkości mango)
  • 205 g sera dwukrotnie zmielonego
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżeczki (z lekkim czubkiem) żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody (do wysokości żelatyny), wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Mango umyć, obrać ze skórki i oddzielić od pestki. Zmiksować wraz z sokiem z cytryny do powstania puree. Włożyć do garnuszka, dodać cukier i zagotować do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia.
Od razu dodać do puree żelatynę, wymieszać dokładnie aby się rozpuściła, odstawić do całkowitego ostudzenia.

W misie miksera dokładnie zmiksować twaróg, dodać ostudzone puree z mango, dokładnie zmiksować aby nie było grudek.

W drugim naczyniu ubić na 3/4 sztywności kremówkę, dodawać ją w małych partiach do masy mango, mieszać, ale już tylko łyżką, dokładnie do połączenia składników, tak aby masa było jednolita i gładka.

Przelać masę na ciasteczkowy spód i włożyć całość do lodówki.

  • 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 150 g schłodzonego mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • maliny (dodatkowo)
Przed podaniem śmietankę wraz z mascarpone umieścić w misie miksera i zmiksować na gęstą i puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i barwnik (jeśli używamy). 
Masę przełożyć do rękawa z końcówką gwiazdki i wyciskać do naszych de-serniczków, ozdobić malinami i podawać.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz