Wyśmienity de-sernik mango, szybki w przygotowaniu z niewielu składników, może być bez lub z ciasteczkowym spodem.
Zrobiłam go na szybko bo zostało mi nieco sera i nie mógł się zmarnować ale w zamian mieliśmy miłe conieco na popołudnie :)
U mnie podany w słoiczkach po jogurcie pojemności 200ml.
Składniki na 8 porcji:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 40 g roztopionego masła
Ciasteczka zmiksować na drobno, dodać roztopione masło, wymieszać, rozłożyć równo w słoiczkach/miseczkach, odstawić.
- 2 dojrzałe mango
- 2 łyżka soku z cytryny
- 100 g cukru (lub mniej w zależności od Waszych upodobań i słodkości mango)
- 205 g sera dwukrotnie zmielonego
- 150 g śmietany kremówki 36%
- 4 łyżeczki (z lekkim czubkiem) żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody (do wysokości żelatyny), wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Mango umyć, obrać ze skórki i oddzielić od pestki. Zmiksować wraz z sokiem z cytryny do powstania puree. Włożyć do garnuszka, dodać cukier i zagotować do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia.
Od razu dodać do puree żelatynę, wymieszać dokładnie aby się rozpuściła, odstawić do całkowitego ostudzenia.
W misie miksera dokładnie zmiksować twaróg, dodać ostudzone puree z mango, dokładnie zmiksować aby nie było grudek.
W drugim naczyniu ubić na 3/4 sztywności kremówkę, dodawać ją w małych partiach do masy mango, mieszać, ale już tylko łyżką, dokładnie do połączenia składników, tak aby masa było jednolita i gładka.
Przelać masę na ciasteczkowy spód i włożyć całość do lodówki.
- 200 g schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 150 g schłodzonego mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
- maliny (dodatkowo)
Masę przełożyć do rękawa z końcówką gwiazdki i wyciskać do naszych de-serniczków, ozdobić malinami i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz