wtorek, 19 września 2017

Poncha



Poncha to napój bez którego nie można sobie wyobrazić pobytu na Maderze. 
Jest to napój regionalny robiony z lokalnego rumu (produkowanego na bazie trzciny cukrowej), miodu i owoców. Najczęściej spotykana obecnie poncza jest na bazie soku z cytryny lub marakui, ale także pomarańcza z cytryną czy mandarynka.
Poncha'e można kupić w każdym sklepie (nie warto), warto się po nią wybrać do restauracji czy tabern które specjalizują się we własnej ponche'y - oj warto, naprawdę warto spróbować przygotowanej przez lokalnych maderańczyków ponczy, aby.....

No właśnie!

Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała zrobić jej sama, zwłaszcza, że okazało się, że przygotowanie jej nie jest zbyt skomplikowane...
Potrzeba do jej wykonania - lokalnego rumu (aguardente de cana - destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego), miodu, kilku owoców i UWAGA NAJWAŻNIEJSZE!
Specjalnego kija do mieszania zwanego lokalnie caralhinho lub mexelote, zapewne bez niego trunek by się nie udał, zatem musiałam zakupić (to ten pośrodku na zdjęciu).


Jak tylko wróciliśmy do domu, ruszyłam z produkcją toć rano zakupiłam 2kg marakui a i pomarańczy tutaj dostatek.
Przygotowałam 2 wersje poncha de maracujá
 oraz poncha de laranja e limão (obie widoczne na zdjęciu, zgodnie z owocami)


Składniki na 2 kieliszki:
  • 50 ml rumu maderskiego
  • 150 ml pulpy lub soku z owoców (u nas marakuja oraz pomarańcza z cytryną)
  • 1 łyżka miodu
Wszystko wlewamy do wysokiego naczynia i mieszamy za pomocą caralhinho aż uzyskamy jednolity napój. Przelewamy do kieliszków, podajemy z lodem lub bez. Ten rum jest dość mocny, zatem trunek także... po dwóch już całkiem dobrze kręci się w głowie :)

No i co ważne ten trunek ma też zastosowanie lecznicze - duża zawartość witaminy C na pewno uchroni nas przed przeziębieniem...
...a w Warszawie ponoć nie za przyjemnie... wiecie już pewnie co na pewno znajdzie się w naszej powrotnej walizce 😉😁

NA ZDROWIE!

P.S. ...i ten z marakują smakuje nam najlepiej, choć inne też są dobre, ale ten wyjątkowo smaczny i aromatyczny





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz