Zamawiająca chciała bardziej
kwaskowate smaki, tak aby zrównoważyć słodkość bezy, a także wiedziała że jej goście
nie są wielbicielami słodkości.
Wspomniała o cytrynie, pomarańczy,
kiwi.
Ja finalnie pomyślałam, że mieszanie 3
smaków lodów plus beza w jednym torcie to może być za wiele, zaproponowała
zatem 3 blaty bezowe przełożone lodami pomarańczowi, a całość obłożona lodami
cytrynowymi.
Jednak podczas wykonywania tortu
wpadła mi na myśl mój jeden z ulubionych smaków a mianowicie lody malinowe.
Postanowiłam zatem, że połowa tortu będzie przełożona lodami malinowymi, a
połowa pomarańczowy, obłożenie bez zmian – cytryna.
Taka też wersja w całości pojechała na
degustację – ponoć była przepyszna choć ciężka do krojenia – bezy mocno się
kruszyły, ale tak to już jest z bezami.
…ale to nie wszystko….
Cały czas ten tort chodził mi
po głowie i jeszcze jedno połączenie, które może świetnie komponować się z bezą
– marakuja!
Na okazję trzeba było chwilkę poczekać
– przygotowałam go w takiej wersji na swoje urodziny…
Smakowo – boski!
Słodkie 3 blaty bezy (ja przetestowałam 3 i bardzo dobrze jak na bezę się kroiło) przełożone lodami z marakui i obłożone masą cytrynową!
Dla mnie bomba!
Słodkie 3 blaty bezy (ja przetestowałam 3 i bardzo dobrze jak na bezę się kroiło) przełożone lodami z marakui i obłożone masą cytrynową!
Dla mnie bomba!
Ważne zanim zabierzecie się za ten
tort!
Miejsce w zamrażalniku! Tort musi w
nim stać prosto aby mógł się zmrozić przez kilka godzin przed podaniem.
Ja mam zamrażalnik szufladowy zatem
wyjmuję najniższą szufladę i wtedy ustawiam tort, dlatego tort nie może być
zbyt wielkich rozmiarów chociażby z tego powodu.
Z poniższych przepisu wychodzi wysoki (3 blaty) tort średnicy 20 cm.
Z poniższych przepisu wychodzi wysoki (3 blaty) tort średnicy 20 cm.
Składniki
na 3 blaty bezowe:
- 4 białka
- szczypta soli
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
1
lub 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na nich 3 okręgi o
średnicy 16cm (oczywiście na odwrotnej stronie niż będziemy piec bezę),
odstawiamy.
Piekarnik
rozgrzewamy do temp. 150*C (termoobieg).
Białka
umieszczamy w misie miksera i miksujemy wraz ze szczyptą soli do ubicia na
sztywną pianę – uwaga nie można przebić białek (tzn. na masie będą się tworzyć
obłoczki, a całość będzie podchodziła wodą). Następnie łyżka po łyżce, bardzo
po woli i robiąc kilkunastosekundowe odstępy dodajemy po łyżce cukru, następnie
dodajemy sok z cytryny i miksujemy, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i
miksujemy.
Powstałą
masę wykładamy równomiernie na narysowane okręgi, staramy się aby masa była
rozłożona równo po całym okręgu – bez górki – beza i tak nam urośnie.
(UWAGA!
Z odrobiny masy możemy zrobić małe beziki – posłużą nam później do ozdoby
tortu). Tak przygotowane blaty wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i suszymy
przez 1h ewentualnie wydłużając czas o 15 minut. Beza po wysuszeniu powinna być
sucha i chrupka z zewnątrz. Ta wysuszoną bezę studzimy w lekko uchylonym
piekarniku przez kilka godzin lub najlepiej całą noc.
Lody do przełożenia blatów
Tu
wykonajcie swoje ulubione lody, musicie jednak pamiętać iż masę na lody musicie
przygotować tego samego dnia co pieczecie blaty bezowe i jak blaty przez noc
stygną w piekarniku to nasza masa na lody chłodzi się przez noc w lodówce. Rano
kręcimy lody i przekładamy bezy i kończymy tort.
Masa cytrynowa do obłożenia tortu:
- 3 duże jajka
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 0,5 szklanki (dać nieco więcej) cukru
- 40 g masła
Dodatkowo:
1 szklanka schłodzonej śmietany kremówki 36%
W
niewielkim garnuszku roztrzepać jajka wraz z cukrem, sokiem z cytryny i skórką,
wstawić na niewielki ogień, od razu dodać masło, gotować do momentu
rozpuszczenia masła, mieszając cały czas, następnie zmniejszyć ogień do minimum
i gotować do zgęstnienia masy.
Następnie
powstałą masę (lemon curd) przelewamy do miseczki i przykrywamy folią tak aby
dotykała masy, odstawiamy do ostygnięcia, a potem wstawiamy do lodówki na całą
noc.
Kolejnego
dnia, tuż przed złożeniem tortu, śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy ja
partiami do schłodzonego lemon curd i dokładnie mieszamy do połączenia.
Złożenie tortu:
Szykujemy
blaty.
Kręcimy
tuż przed złożeniem tortu nasze lody oraz kończymy szykowanie masy cytrynowej.
Kładziemy
pierwszy blat, na niego wykładamy ukręcone lody i rozkładamy równomiernie,
pozostawiając około 1cm odstępu od brzegu, przykrywamy kolejnym blatem bezowym
i ponownie wykładamy ukręcone lody, wyrównujemy, przykrywamy ostatnim blatem.
Na wierzch i boki wykładamy masę cytrynową, wyrównujemy. Wstawiamy tort do
zamrażalnika na kilka godzin (wtedy kroi się najlepiej), jeśli stoi w
zamrażalniku już dłużej np. 24h wówczas bardziej zamarznie i trzeba wyjąc go z
zamrażalnika na 20-30 minut przed podaniem.
Jako,
że tort jest mrożony dekoracje z owoców można wykonać przed podaniem,
przygotowane wcześniej beziki można ułożyć wcześniej, zaraz po obłożeniu tortu
masą cytrynową.
STO LAT!
STO LAT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz