sobota, 8 kwietnia 2017

Fale Dunaju




To jedno z tych ciast, które pojawiło się na liście "do zrobienia" po wspomnieniach ciast z dzieciństwa.
Ja go z mojego domu nie kojarzę, rzadko lub nawet wcale, u nas bywało.
Ale pamiętam je jako ciasto z "tamtych lat", albo jak to mawiają moje dzieci "z moich czasów" :)
Zawsze mnie to rozbawia - moje czasy, taaaa... zdecydowanie różniły się od ich czasów, ale nie o tym teraz czas....

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto, taki biszkopt urozmaicony wiśniami do tego aby było bardziej bogato krem maślano-budyniowy i polewa z czekolady :)

...ale głównym powodem wykonania go była chęć pozbycia się z zamrażalki tzw. pijanych wiśni :)
Czyli wiśni z nalewki - są przecież ograniczone możliwości ich zjedzenia przy produkcji nalewki a i wyrzucać szkoda...
Wpadłam zatem na pomysł aby je zamrozić i całkiem dobrze to znoszą...
Aby powstałe fale dunaju widoczne na zdjęciu tutaj wiśnie podczas pieczenia powinny opaść na dno.
...i jak się okazuje wcale nie musi się tak wydarzyć z wiśniami świeżymi, mogą okazać się zbyt lekkie....
Zatem mrożone pijane czy trzeźwe będą tutaj idealne.



Składniki na blachę 25x30 cm:
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju
  • 150 ml mleka w temp. pokojowej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 250-300 g wiśni (bez pestek, świeżych lub mrożonych)

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C (termoobieg).

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać i odstawić.

Białka oddzielić od żółtek i umieścić w misie miksera, ubić na sztywną pianę, następnie po woli, łyżka po łyżce dodawać cukier i po każdej łyżce ubijać przez chwilkę. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać po każdym dodanym.
Wciąż ubijając wlewać cienką strużką olej, ubić do dokładnego połączenia. Potem dodawać mąkę na przemian z mlekiem i wymieszać szpatułką do połączenia. 

Na przygotowaną blachę wylać połowę ciasta, wyrównać.
Do drugiej połowy dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać szpatułką do połączenia. Wyłożyć masę kakaową na białą, wyrównać.
Na wierzchu poukładać wiśnie.

Wstawić do piekarnika i piec 30 minut, do suchego patyczka, wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.

Składniki na krem:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy (40g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ostatecznie cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą tak żeby dotykała do budyniu i ostudzić.
Masło ubić na puszystą masę i następnie dodawać partiami budyń, cały czas miksując, na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać.

Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto i schłodzić w lodówce.

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszać razem do dokładnego połączenia. Polewę rozprowadzić po schłodzonym kremie maślano-budyniowym, wyrównać, wstawić do lodówki.

Warto wyjąć ciasto z lodówki na kilkanaście minut przed podaniem aby głównie polewa czekoladowa nabrała temperatury pokojowej.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz