Jak to często bywa sporo dań powstaje gdyż termin ważności produktów w lodówce dobiega końca, a nic zmarnować się nie może :)
Tak też było z ricottą oraz śliwkami, na które już chyba nikt nie miał siły.
Śliwki.... śliwki.... co by tu z nich zrobić?
Sos śliwkowy!
Ricotta? Świetnie wypełni naleśniki!
A cynamon doskonale to wszystko podkręci :)
Baaardzo smaczna wersja :)
Baaardzo smaczna wersja :)
Voila i do dzieła!
Składniki dla 3 osób:
- 6 naleśników cynamonowych
- 250 g sera ricotta
- 250 g sera twarogowego dwukrotnie mielonego (można użyć zwykłego)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
Składniki na sos śliwkowy:
- 300 g śliwek
- 4 łyżki ksylitolu/cukru
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- 4 łyżki płatków migdałowych
- odrobina masła
W pierwszej kolejności zaczynamy szykować sos śliwkowy.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wrzucamy do rondelka. Dodajemy cukier i wodę i całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a sos nabierze gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku cynamonem. Odstawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C (termoobieg).
Oba sery mieszamy w misce, dodajemy ksylitol/cukier i cukier waniliowy, mieszamy do powstania jednolitej masy serowej.
Każdy naleśnik smarujemy około 2 łyżkami masy serowej, rozsmarowujemy po całości i zwijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem.
Wiersz naleśników posmarować odrobiną masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 minut, po tym czasie wysunąć naleśniki, rozłożyć na nie równomiernie sos śliwkowy i zapiekać kolejne 5 minut.
W tym czasie uprażyć płatki migdałowe na suchej patelni do złotego koloru.
Wyjąć naleśniki z piekarnika i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi, podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz