środa, 9 marca 2016

Orkiszowe gofry wytrawne z salami i żółtym serem (na drożdżach)



Dzisiaj u nas na kolację ponownie gofry!
Tym razem w wyśmienitej wersji wytrawnej, na zdrowej mące orkiszowej, z dodatkiem salami, żółtego sera papryki i szczypiorku.
Jako dodatek przygotowałam salsę pomidorową!

Tym razem gofry na drożdżach, przez co ich środek jest pięknie puszysty, niestety trzeba na nie nieco dłużej poczekać, ale wierzcie mi że warto.

Całość wyśmienita i jest to bardzo dobry pomysł na kolację czy przekąskę, baaaa nawet na śniadanie.

Polecam gorąco taką odmienną wersję.

Nam z poniższego przepisu wyszło 6 dużych gofrów.




Składniki na 6 sztuk:
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 12 g drożdży świeżych lub 6 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • 50 g salami lub szynki
  • 40 g żółtego sera
  • 1/4 czerwonej papryki 
  • szczypior

Mąki przesiać do miski, dodać pozostałe sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
Jeśli używacie drożdży suchych także dodać je teraz.

Mleko zagotować maksymalnie do temperatury 40*C, dodać masło i rozpuścić je w mleku. Następnie dodać świeże drożdże i jajko, bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą lub mikserem.
Dodać do miski z suchymi składnikami i miksować całość przez kolejne 2 minuty. Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2h do wyrośnięcia.

W tym czasie salami lub szynkę pokroić na drobną kostkę, ser żółty zetrzeć na drobnych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypior posiekać.

Rozgrzać gofrownicę, po wyrośnięciu ciasta dodać pokrojone dodatki, dokładnie wymieszać.
Smażyć gofry, każdy około 4 minut.
Wyjąć i podawać ciepłe wraz z salsą pomidorową.


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz