Babka przepyszna, mocno czekoladowa, przygotowana na maślance i z lekkim dodatkiem rumu.
A do tego szybka i prosta w wykonaniu.
Oczywiście w mojej kolejnej nowej formie :)
Idealna propozycja na niespodziewanych gości, którzy za moment zadzwonią do drzwi :)
Idealna także na świąteczny stół!
Składniki na formę 22 cm:
- 100 g mąki krupczatki
- 120 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 60 ml oleju
- 120 ml maślanki
- 100 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki rumu
- 3 białka
- 140 g cukru
Formę o średnicy 20-22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać (silikonowej nie trzeba ani smarować, ani obsypywać).
Piekarnik rozgrzać do 180*C (termoobieg).
W kolejnej misce utrzepać jajko trzepaczką, dodać olej i maślankę, wymieszać, odstawić.
W małym garnuszku umieścić połamaną czekoladę z 2 łyżkami mleka, podgrzać na niewielkim ogniu cały czas mieszając. W momencie kiedy czekolada się rozpuści zdjąć z ognia.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie bardzo po woli dodawać cukier, łyżka po łyżce, powinna powstać bezowa piana, sztywna i błyszcząca, odstawić na moment.
Do misy z mąką dodać roztopioną czekoladę, mokre składniki oraz rum. Całość wymieszać mikserem na bardzo wolnych obrotach do momentu połączenia składników. Dodać pianę z białek, ponowie wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do dokładnego połączenia składników.
Ciasto przelać do przygotowanej formy.
Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić chwilkę i wyłożyć na talerz.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz