wtorek, 29 grudnia 2015

Krem z cukinii



....żeby nie paść z monotonii powstają w naszym domu coraz to nowsze i nowsze zupki i kremy...
Przecież zupa to moje jedno z najważniejszych posiłków w ciągu dnia.... każdego dnia....
A że chętnych na zupkę w domu zawsze więcej to gotuję jej duuuużo żeby starczyło na dwa dni czytaj aby nie gotować codziennie.
A jedną zupę przez dwa dni da radę zjeść.

Dzisiaj zupa krem z cukinii, jednoz moich bardziej ulubionych warzyw.
Ostatnio była w połączeniu z dynią (też mniaaam), dzisiaj występuje solo.

Pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.

Zachęcam do wykonania.


Składniki dla 4 osób:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 500 g cukinii (1,5 średniej wielkości)
  • 500 ml buliony warzywnego
  • sól,pieprz
  • śmietana
Cebulę i czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić przez 5 minut. Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, zalać bulionem. Zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować przez 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.

Zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Podawać z odrobiną śmietany.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz