piątek, 11 grudnia 2015

Piernik staropolski



Piernik staropolski jest uważany za jeden z lepszych pierników.
Pamiętam że jadłam kawałek rok temu, ja przyniosła go do pracy koleżanka i powiem Wam szczerze że powalił mnie smakiem.
Dlatego postanowiłam przygotować go także i w naszym domu na tegoroczne Święta.

Piernik powinien kilka tygodni leżakować w lodówce, ale jak zrobi to kilka dni też będzie dobry!


Z tego samego ciasta można zrobić pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tak też się stanie u nas :)

Piernik jest naprawdę mistrzowski!
Z poniższego przepisu wyjdą 3 spore pierniki, zatem ja zdecydowałam się podzielić ciasto na dwie części i z jednej zrobiłam ten oto piernik z drugiej piernikowe serduszka z nadzieniem z powideł.

Składniki:
  • 500 g naturalnego miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40 g (2 torebki) przyprawy korzennej
Dodatkowo: powidła śliwkowe


Miód, cukier i masło włożyć do garnuszka i podgrzać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Wystudzić
Do ostudzonej masy dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, mleko, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-2 tygodni.

Ciasto pieczemy na około 7 dni przed świętami.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części.

Przygotować 3 blachy o wymiarach 39 x 26 cm, lub jedną i będziemy piec jeden po drugim.
Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 cm, przełożyć do blaszki i wyrównać.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170*C przez 15-20 minut.
Piernik nam bardzo mocno urośnie.
Ostudzić blaty.
Powidła podgrzać delikatnie i wyłożyć na pierwszy i kolejny blat.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć.  Odstawić na 4-5 dni w chłodne miejsce.

Przed podanie polać lukrem lub polewą czekoladową.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz