sobota, 19 grudnia 2015

Zupa dyniowa z cukinią i marchewkowym pappardelle



Na tą zupę natchnęło mnie to co moja szefowa miała dzień wcześniej w swoim menu obiadowym :).
Tak czasem zaglądam co ludzie ciekawego jedzą :)
Takie zboczenie :)
hmmm pomyślałam.... dyniowe już były ale połączenie dyni z cukinią też może być ciekawe :)

No i jest!
Bardzo dobrze komponuje się tutaj dodatek tymianku a wszystko doskonale uzupełnia  pappardelle z marchewki!

PRZEPYYYYYSZNA!


Składniki dla 4 osób:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 500 g dyni
  • 300 g cukinii
  • 800 ml bulionu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
Dodatkowo: 2 marchewki

W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę oraz tymianek.
Dusić przez chwilkę.

Dynię umyć osuszyć, jeśli nie jest to dynia Hokkaido to obieramy ją ze skóry, usuwamy oczywiście gniazdo pestkowe.
Dynię kroimy na kwadraciki i dorzucamy do cebuli. Dusimy razem około 7 minut.
W tym czasie kroimy na kwadraciki także cukinię (wcześniej umytą i osuszoną). Cukinię dorzucamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, solimy, pieprzymy do smaku.

W międzyczasie obieramy marchewkę i obieraczką robimy makaron z całej długości marchewki.
Na patelni z niewielką ilością oliwy podsmażamy makaron marchewkowy aż będzie miękki. Dodajemy do zupy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz