poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kasza jaglana z pesto z rukoli z pieczoną papryką i granatem



Kasz jaglana - to idealna propozycja na śniadanie i to zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej!

Tutaj z pesto z rukoli oraz z dodatkiem pieczonej papryki i granata....

Ja już tylko zakręcam słoik i zabieram do pracy! Jutro będzie na śniadanko :)


Składniki dla 2 osób:
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pesto z rukoli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 orzechy włoskie
  • tymianek
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • granat
  • listki bazylii do przybrania

Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do piekarnika i upiec w temperaturze 180*C przez 30 minut. Po tym czasie włożyć do miseczki, przykryć folią i odstawić na 10 minut. Po tym zabiegu skóra powinna bardzo ładnie zejść.
Ściągnąć skórę z papryki a miąższ drobno pokroić.
Włożyć paprykę do miseczki, dodać oliwę, ocet balsamiczny, drobno posiekane orzechy i tymianek. Wymieszać dokładnie.

Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszać z pesto z rukoli.

Włóż kaszę jaglaną do miseczki, na wierzch połóż paprykę, na nią pestki granata, ozdób listkami bazylii.

Podawaj i jedz najlepiej jeszcze ciepłe.

Smacznego i zdrowego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz